Програм обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Палама

13.09.2023. 17:56
0
ИЗВОР: katera.news

Дан српског јединства, слободе и националне заставе - 15. септембар биће обиљежен и у Палама.

Како су саопштили из Борачке организације Пале, која је организатор обиљежавања, ријеч је о значајном празнику који треба да буде симбол нашег заједништва и слоге, али и обавеза којој увијек морамо приступати чистог срца, уз истинску одговорност да чувамо наше Републике и јединство српског народа.

У овогодишњем обиљежавању учествоваће и основне школе Мокро“, „Србија“ и „Пале“, Средњошколски центар Пале“, вртићи „Буба-мара“ и „Цврчак“, Дјечији клуб Бамби“, Туристичка организација Града Источно Сарајево, Православно хуманитарно удружење Свети Сава Пале, Аирсофт клуб Вукови“, те мото-клубови „Лонг рајдер“, „Пале“ и „Ноћни вукови“.

- Учесници ће обезбиједити по минимално 100 заставица на којима су са двије стране заставе Републике Српске и Републике Србије, које ће бити дијељене грађанима. Осим тога, планирано је да у свим школама први час започне са основним информацијама везаним за сам празник – најавили су из паљанске Борачке организације.

Обиљежавање почињ сутра у 10.00 часова, када ће се чланови АСК „Вукови“ попети Виа фератом и истаћи заставу на Романији. Мото-клубови ће сутра и у петак, од 12.00 часова, вожњом кроз паљанска насеља подијелити заставице, за које је предвиђено да грађани истакну на прозоре својих кућа или станова.

Приредба ученика Средњошколског центра „Пале“ планирана је у петак просторијама школе, док ће дјеца из вртића исти дан од 11.00 часова, на тргу испред Саборног храма цртати заставу.

Заставице ће дијелити и основци из школе „Мокро“ са саобраћајним полицајцима у Мокром у петак од 10.30, основци „Србије“ са ПХУ „Свети Сава“ у тржном центру у насељу Обилићеву од 11.30 часова, као и ученици Основне школе „Пале“ са члановима ТО Града Источно Сарајево у Олимпијском парку од 12.40 часова.

Обиљежавање се завршава у суботу, 16. септембра, у 10.00 часова, када су у парку испред Основне школе „Пале“ планирани историјски час и хуманитарна акција.

Слика

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је државни празник, симболично установљен да се прославља на дан када се обиљежава пробој солунског фронта 15. септембра 1918. године. Тог дана је српска војска започела пробој који је тријумфално завршен ослобађањем свих јужнословенских народа од аустро-уграске окупације.

Циљ успостављања празника јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској кроз јачање култа националне заставе.

- Српски народ је један, у колико год држава да постоји. Народ који има свој заједнички језик, писмо, културу, традицију и вјеру. Народ који је страдалнички, као ријетко који други народ, али који је кроз историју доказао способност преживљавања и опстанка у најтежим условима – подсјетили су из Борачке организације Пале.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО) Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)
Српска застава спојила Скелане са Бајином Баштом Српска застава спојила Скелане са Бајином Баштом
Свечано обиљежен 15. септембар и у Сокоцу Свечано обиљежен 15. септембар и у Сокоцу
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 47m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 58m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 24m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 29m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 57m
    0