Program obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Palama

13.09.2023. 17:56
0
IZVOR: katera.news

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - 15. septembar biće obilježen i u Palama.

Kako su saopštili iz Boračke organizacije Pale, koja je organizator obilježavanja, riječ je o značajnom prazniku koji treba da bude simbol našeg zajedništva i sloge, ali i obaveza kojoj uvijek moramo pristupati čistog srca, uz istinsku odgovornost da čuvamo naše Republike i jedinstvo srpskog naroda.

U ovogodišnjem obilježavanju učestvovaće i osnovne škole Mokro“, „Srbija“ i „Pale“, Srednjoškolski centar Pale“, vrtići „Buba-mara“ i „Cvrčak“, Dječiji klub Bambi“, Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Pravoslavno humanitarno udruženje Sveti Sava Pale, Airsoft klub Vukovi“, te moto-klubovi „Long rajder“, „Pale“ i „Noćni vukovi“.

- Učesnici će obezbijediti po minimalno 100 zastavica na kojima su sa dvije strane zastave Republike Srpske i Republike Srbije, koje će biti dijeljene građanima. Osim toga, planirano je da u svim školama prvi čas započne sa osnovnim informacijama vezanim za sam praznik – najavili su iz paljanske Boračke organizacije.

Obilježavanje počinj sutra u 10.00 časova, kada će se članovi ASK „Vukovi“ popeti Via feratom i istaći zastavu na Romaniji. Moto-klubovi će sutra i u petak, od 12.00 časova, vožnjom kroz paljanska naselja podijeliti zastavice, za koje je predviđeno da građani istaknu na prozore svojih kuća ili stanova.

Priredba učenika Srednjoškolskog centra „Pale“ planirana je u petak prostorijama škole, dok će djeca iz vrtića isti dan od 11.00 časova, na trgu ispred Sabornog hrama crtati zastavu.

Zastavice će dijeliti i osnovci iz škole „Mokro“ sa saobraćajnim policajcima u Mokrom u petak od 10.30, osnovci „Srbije“ sa PHU „Sveti Sava“ u tržnom centru u naselju Obilićevu od 11.30 časova, kao i učenici Osnovne škole „Pale“ sa članovima TO Grada Istočno Sarajevo u Olimpijskom parku od 12.40 časova.

Obilježavanje se završava u subotu, 16. septembra, u 10.00 časova, kada su u parku ispred Osnovne škole „Pale“ planirani istorijski čas i humanitarna akcija.

Slika

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik, simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava proboj solunskog fronta 15. septembra 1918. godine. Tog dana je srpska vojska započela proboj koji je trijumfalno završen oslobađanjem svih južnoslovenskih naroda od austro-ugraske okupacije.

Cilj uspostavljanja praznika jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj kroz jačanje kulta nacionalne zastave.

- Srpski narod je jedan, u koliko god država da postoji. Narod koji ima svoj zajednički jezik, pismo, kulturu, tradiciju i vjeru. Narod koji je stradalnički, kao rijetko koji drugi narod, ali koji je kroz istoriju dokazao sposobnost preživljavanja i opstanka u najtežim uslovima – podsjetili su iz Boračke organizacije Pale.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci u Palama proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO) Srednjoškolci u Palama proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)
Srpska zastava spojila Skelane sa Bajinom Baštom Srpska zastava spojila Skelane sa Bajinom Baštom
Svečano obilježen 15. septembar i u Sokocu Svečano obilježen 15. septembar i u Sokocu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 32m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 16m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 1m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 0m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 6m
    0