Промоције документарних филмова у Палама и у Требињу

14.02.2022. 14:36
0
ИЗВОР: Катера

Кинотека Републике Српске приказаће од 16. до 18. фебруара два документарна филма „Чекајући Хандкеа“ и „Јени, мало свјетло са запада“ на Палама и у Требињу.

На Палама ће 16. фебруара у 18 часова у Културном центру своју регионалну премијеру имати нови филм познатог српског режисера Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа" о посебним везама нобеловца Петера Хандкеа са српским народом на Косову.  

Филм о Хандкеу биће приказан у Културном центру у Требињу 17. фебруара, док ће 18. фебруара бити појекција документарног филма "Јени, мало свјетло са запада" редитеља Слободана Симојловића снимљеног у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Гост Кинотеке Републике Српске биће редитељ Горан Радовановић, саопштено је из Кинотеке.

Филма "Чекајући Хандкеа" говори о винару Срђану Петровићу из Велике Хоче са Косова, који је сазнавши да је Петар Хандке добио Нобелову награду за књижевност 2019. године, одлучио да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији гдје је славни писац више пута боравио. Постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.

Филм "Јени, мало свјетло са запада" снимљен по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Литенберг, а приредио академик Мирко Шошић. Књига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на нашим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала све до 1995. године. Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје са ликом и дјелом Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневнк.

Улаз је слободан за све пројекције.

Коментари 0
Повезане вијести
Пројекција руског играног филма „Они су се борили за своју домовину“ у Палама Пројекција руског играног филма „Они су се борили за своју домовину“ у Палама
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    20h 59m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    20h 39m
    1
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    21h 56m
    0
  • Прослављена слава Храма Светог Василија Острошког у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 10m
    0
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    18h 48m
    4