Промовисан роман "Ораховац рововима омеђен" Борислава Косановића

17.10.2024. 20:34
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву вечерас је промовисан роман "Ораховац рововима омеђен" аутора Борислава Косановића, који представља други дио трилогије о стадалном Косову и Метохији, а говори о најтежим тренуцима у ратом обухваћеном Ораховцу, као и о испреплетаним судбинама главних јунака.

Настављајући причу о јунацима романа "Грумен подно Проклетија" Косановић преноси причу о трагичним догађајима у Ораховцу током 1998. године која се фокусира на судбине српских породица које су се нашле у епицентру конфликта, борећи се не само за опстанак, већ и за очување части и достојанства.

Косановић је изјавио новинарима на промоцији у Матичној библиотеци Источно Сарајево да се роман везује за Ораховац и његову околину, гдје су се десили немили догађаји када је мјесто 1998. године нападнуто и пет дана било под опсадом и када је више од 110 цивила српске националности нестало, киднаповано.

Он је додао да након 26 година нико за то није одговарао.

- Изузетно је било тешко писати, али много теже истраживати, тачније сусретати се са људима чији су чланови породица несталих и оних који су проналажени у масовним гробницама, на разним местима. Све је било тешко и прикупити и емотивно то негде обрадити да би завршало у овој форми романа - рекао је Косановић.

Он је напоменуо да ће истраживање бити настављено и за трећи дио, а прича ће обухватити 1999. и 2004. годину са епилогом у 2008. и 2009.

- За `Грумен подно Проклетија` требало ми је четири и по месеца да напишем, а за `Ораховац рововима омеђен` годину и по дана само писање, а после истраживања - додао је Косановић.

У поступку прикупљања података за роман Косановић је информације највише добијао од свједока и директних учесника ових догађаја.

- Сви који су учествовали у тим догађајима 1998. године на овај или онај начин допринели су да створим целовиту причу и да то на прави начин донесем да би свим читаоцима било јасно и да би разумели шта се дешавало 1998. Године -  навео је Косановић.

Слика

Фото: srna.rs 

Библиотекар Матичне библиотеке Источно Сарајево Слађана Братић изјавила је новинарима да је роман Косановићев "Грумен подно Проклетија" промовисан прије двије године у овој библиотеци, те да су читаоци исказали заинтересованост да чују и наставак ове приче.

- Роман `Ораховац рововима омеђен` прича је о страдању Срба, а и Албанаца на Косову 1997. и 1998. године, односно о томе шта се тада тамо десило и како је могуће да је Ораховац са 3.000 становника у том тренутку данас дошао на свега 300. То су судбине појединачних људи и то су наше ране непреболне - навела је Братићева.

Она је додала да роман представља општу причу о Косову и Метохији, али исто тако прати и судбине, поготово оних који су били главни јунаци у роману "Грумен подно Проклетија", а у дјелу "Ораховац рововима омеђен" су добили неке нове улоге.

- Сви ту страдају и свака страница је натопљена и крвљу и сузама, тако да није једноставно читати тај роман, али он говори једну истину. Сигурна сам да онима који буду читали роман неће бити једноставно, али ће жељети да прочитају и трећи дио који ће бити у припреми - додала је Братићева.

Борислав Косановић рођен је 1982. године у Сомбору, а до сада је објавио збирке поезије "Када се снови сруше", "Песници умиру млади" и коауторску збирку "Четири нијансе љубави", као и романе "Под сјенком букове шуме" и "Грумен подно Проклетија".

Коментари 0
Повезане вијести
Славија против Рудара и традиције Славија против Рудара и традиције
„Дани Србије у Српској“: Пројекције четири филма од 22. октобра у Источном Новом Сарајеву „Дани Србије у Српској“: Пројекције четири филма од 22. октобра у Источном Новом Сарајеву
Источно Сарајево: Предавање о значају превенције у заштити здравља жена и дјевојчица Источно Сарајево: Предавање о значају превенције у заштити здравља жена и дјевојчица
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    20h 55m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    20h 57m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    17h 9m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    20h 0m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    19h 54m
    0