Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića

17.10.2024. 20:34
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu večeras je promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" autora Borislava Kosanovića, koji predstavlja drugi dio trilogije o stadalnom Kosovu i Metohiji, a govori o najtežim trenucima u ratom obuhvaćenom Orahovcu, kao i o isprepletanim sudbinama glavnih junaka.

Nastavljajući priču o junacima romana "Grumen podno Prokletija" Kosanović prenosi priču o tragičnim događajima u Orahovcu tokom 1998. godine koja se fokusira na sudbine srpskih porodica koje su se našle u epicentru konflikta, boreći se ne samo za opstanak, već i za očuvanje časti i dostojanstva.

Kosanović je izjavio novinarima na promociji u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo da se roman vezuje za Orahovac i njegovu okolinu, gdje su se desili nemili događaji kada je mjesto 1998. godine napadnuto i pet dana bilo pod opsadom i kada je više od 110 civila srpske nacionalnosti nestalo, kidnapovano.

On je dodao da nakon 26 godina niko za to nije odgovarao.

- Izuzetno je bilo teško pisati, ali mnogo teže istraživati, tačnije susretati se sa ljudima čiji su članovi porodica nestalih i onih koji su pronalaženi u masovnim grobnicama, na raznim mestima. Sve je bilo teško i prikupiti i emotivno to negde obraditi da bi završalo u ovoj formi romana - rekao je Kosanović.

On je napomenuo da će istraživanje biti nastavljeno i za treći dio, a priča će obuhvatiti 1999. i 2004. godinu sa epilogom u 2008. i 2009.

- Za `Grumen podno Prokletija` trebalo mi je četiri i po meseca da napišem, a za `Orahovac rovovima omeđen` godinu i po dana samo pisanje, a posle istraživanja - dodao je Kosanović.

U postupku prikupljanja podataka za roman Kosanović je informacije najviše dobijao od svjedoka i direktnih učesnika ovih događaja.

- Svi koji su učestvovali u tim događajima 1998. godine na ovaj ili onaj način doprineli su da stvorim celovitu priču i da to na pravi način donesem da bi svim čitaocima bilo jasno i da bi razumeli šta se dešavalo 1998. Godine -  naveo je Kosanović.

Slika

Foto: srna.rs 

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Slađana Bratić izjavila je novinarima da je roman Kosanovićev "Grumen podno Prokletija" promovisan prije dvije godine u ovoj biblioteci, te da su čitaoci iskazali zainteresovanost da čuju i nastavak ove priče.

- Roman `Orahovac rovovima omeđen` priča je o stradanju Srba, a i Albanaca na Kosovu 1997. i 1998. godine, odnosno o tome šta se tada tamo desilo i kako je moguće da je Orahovac sa 3.000 stanovnika u tom trenutku danas došao na svega 300. To su sudbine pojedinačnih ljudi i to su naše rane neprebolne - navela je Bratićeva.

Ona je dodala da roman predstavlja opštu priču o Kosovu i Metohiji, ali isto tako prati i sudbine, pogotovo onih koji su bili glavni junaci u romanu "Grumen podno Prokletija", a u djelu "Orahovac rovovima omeđen" su dobili neke nove uloge.

- Svi tu stradaju i svaka stranica je natopljena i krvlju i suzama, tako da nije jednostavno čitati taj roman, ali on govori jednu istinu. Sigurna sam da onima koji budu čitali roman neće biti jednostavno, ali će željeti da pročitaju i treći dio koji će biti u pripremi - dodala je Bratićeva.

Borislav Kosanović rođen je 1982. godine u Somboru, a do sada je objavio zbirke poezije "Kada se snovi sruše", "Pesnici umiru mladi" i koautorsku zbirku "Četiri nijanse ljubavi", kao i romane "Pod sjenkom bukove šume" i "Grumen podno Prokletija".

Komentari 0
Povezane vijesti
Slavija protiv Rudara i tradicije Slavija protiv Rudara i tradicije
„Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu „Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu
Istočno Sarajevo: Predavanje o značaju prevencije u zaštiti zdravlja žena i djevojčica Istočno Sarajevo: Predavanje o značaju prevencije u zaštiti zdravlja žena i djevojčica
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    21h 9m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    21h 11m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    17h 23m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    20h 14m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    20h 8m
    0