Промовисана књига "Ничији војници" Жељка Пантелића у Братунцу

25.12.2021. 21:16
1
ИЗВОР: СРНА

У Братунцу је вечерас представљена књига "Ничији војници" аутора Жељка Пантелића, преживјелог припадника ЈНА који је тешко рањен 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Пантелић је рањен приликом "договореног" изласка припадника ЈНА из команде Друге војне области на Бистрику, које су муслиманске паравојне снаге напале убивши 12 и заробивши већи број војника и старјешина од којих је велики број био рањен.

- Ово је књига о почетку рата у БиХ, са детаљним описом злочина у случају `Добровољачка`, са посебним освртом на одговорност војног и политичког врха тадашње Југославије - рекао је Пантелић, наводећи да се у овој књизи налази и одговор ко је почео рат у БиХ.

Он истиче да је предсједник тадашњег Предсједништва РБиХ Алија Изетбеговић био класични терориста који је наставио идеју затирања српског народа као бивши припадник злогласне "ханџар дивизије" и његова политика је изазвала рат у БиХ.

Пантелић је рекао да је муслиманска страна објавила мноштво књига, новинарских текстова и емисија о догађајима 2. и 3. маја 1992. године у којима се износе нетачни подаци и тврдње и оправдава почињени злочин над војницима тадашње регуларне ЈНА.

Књига је аутобиографска прича учесника догађаја, официра тадашње ЈНА и припадника 65. Заштитног моторизованог пука.

"Дуго је писана јер материјал који је био у судским документима није био доступан, па сам тражио преживјеле и родбину убијених да бих дошао до више свједочења и података", рекао је Пантелић.

Он је навео да је 2018. године упознао Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, и захваљујући њему добио дозволу за приступ документацији која постоји о "Добровољачкој".

- Након приступа документацији, књига је постала најдетаљнија у опису тог злочина, а дио тога нисам ни ја знао, иако сам био учесник дешавања. Књигу и свједочења, према препоруци рецензената Жељка Пржуља и Ђорђе Шувајла, треба уврстити у систем образовања да се зна да је траг остао, јер је у Србији до сада врло мало посвећено пажње тим дешавањима - додао је Пантелић.

Према његовим ријечима, у Србији се сваке године све мање говори о злочинима у Добровољачкој.

- Сваке године то буде у једној или ниједној реченици поменуто у медијима, а ове године не сјећам се да је неко у Србији помињао комеморацију у Сарајеву. Зашто је то тако не знам. Промоција књиге иде боље у Републици Српској него у Србији - истакао је Пантелић.

Он је нагласио да је садржај књиге 100 одсто тачан и за дио који није могао да "сравни" са званичним документима назначио је да није могао пронаћи податке.

- Са изласком књиге почели су да се јављају свједоци, учесници догађаја и да ми дају податке гдје је неко погинуо или био рањен и планирао сам на зиму да допуним ово издање. Оно што је описано у књизи може послужити као оптужница - каже Пантелић.

На промоцији је представљен и ратни пут 65. Заштитног моторизованог пука ЈНА, формираног 1990. године у Загребу који се након повлачења ЈНА из Хрватске и БиХ трансформише у 65. Заштитни пук Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/.

О ратном путу ове јединице говорио је предсједник Удружења "65. заштитни моторизовани пук" Зоран Бенак.

Та најелитнија јединица учествовала је на свим ратиштима и у најтежим борбама изгубивши 53 припадника од којих се двојица још воде као нестали.

Из те јединице, кроз коју је прошло око 6.000 бораца, њих 300 је рањено.

Удружење "65. заштитини моторизовани пук" његује традицију те јединице, подсјећа на тешки пут, борбе и губитке, те брине о преживјелим члановима који су у тешкој здравственој или материјалној ситуацији, о породицама погинулих и умрлих и намјерава да формира спомен-собу посвећену овој јединици на Хан Пијеску.

Двадесетак ратника, чланова овог удружења, присутвовало је промоцији коју су организовали уз подршку начелника општине Братунац Срђана Ранкића.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Posmatrač 26.12.2021. 08:49
    Svaka čast za ovo iznošenje istine, naspram muslimanskih laži. U Srbiji su senzibilniji na muslimanske izmišljotine.
Повезане вијести
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 31m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 4m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 38m
    2
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    36m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 44m
    0