Промовисана књига "Орлови лављег срца"

11.10.2020. 21:49
1
ИЗВОР: СРНА

На Палама је вечерас представљено четврто допуњено издање историјске књиге "Орлови лављег срца", која описује борбу српског народа за крст часни и слободу на простору општине Олово, аутора Саше Николића.

Николић, који је припадник Министарства унутрашњних послова Републике Српске, рекао је новинарима да је књига заснована на истинитим догађајима и ликовима, а почиње јуначком погибијом храброг и часног тридесетчетверогодишњег краљевског поручника Саве Зекића у селу Дрецељ, општина Олово у јесен 1947. године.

-Затим у књизи слиједи описивање борбе српског народа за опстанак током одбрамбено-отаџбинског рата у селу Дрецељ и малољетних бораца дрецељске чете Оловског батаљона друге романијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске који су наставили пут и борбу за одбрану свога села и Сарајевско-романијске регије-, објаснио је Николић.

Он је додао да се радња у књизи описује од 1947. до 2015. године.

Потписивањем Дејтонског мировног споразума село Дрецељ, као и цијела српска општина Олово припадују Федерацији БиХ, због чега су Срби морали да напусте вјековна огњишта.

Николић је напоменуо да је десет година радио на књизи, да му је било тешко и емотивно, али да је она и значајна за њега јер је уједно и аутобиографска.

Промоција књиге одржана је у Културном центру Пале, издавач је "Српски књижевни клуб Бањалука", подружница Требиње, а покровитељи Марина и Горан Селак.

Саша Николић је као борац Војске Републике Српске учествовао у одбрамбено-отаџбинском рату у којем је на бранику свога села и отаџбине два пута рањен.

Од 1996. године запослен је у Министарству унутрашњих послова Републике Српске на Палама и припадник је елитне полицијске јединице Жандармерије.

Добитник је бројних домаћих и међународних одликовања и награда за поезију. Ожењен је и има четворо дјеце.

Николић је до сада објавио књиге, од којих су три у прози и седам у епској поезији – "Срби – Дрецељ и Дрецељани", "Живот у пјесми", "Црква у Дрецељу", "Паљанска полиција", "Орлови лављег срца", "Православље", "Успјешни људи", "На бранику отаџбине", "Жандармерија" и "Светосавље".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Stefan 12.10.2020. 07:23
    Gdje je moguce kupiti knjigu?
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Промоција књига Бранислава Станковића и Александре Нинковић Тешић у Хан Пијеску Промоција књига Бранислава Станковића и Александре Нинковић Тешић у Хан Пијеску
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    17h 49m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    7h 45m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    19h 36m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    15h 16m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    18h 36m
    0