Промовисана збирка пјесама Даре Секулић „Опроштајно писмо“

20.04.2023. 15:00
0

У оквири манифестације „Поетски дани Даре Секулић“ Матична библиотека данас је промовисала збирку пјесама Даре Секулић „Опроштајно писмо“.

Наташа Кулашинац, директор Матичне библиотеке Источно Сарајево, навела је да је ријеч о рукопису који је Дара Секулић оставила Матичној библиотеци.

- Дара је, такође, оставила вриједна писма и преписке, своје награде, личне предмете и ствари које смо имали прилику да користимо при објављивању књиге, али и при припремању изложбе која ће вечерас бити отворена у Народној библиотеци „Бранко Чучак“ у Хан Пијеску – рекла је Кулашинац.

Како додаје, објављивањем ове књиге објављена је прва књига у низу едиције Завјештање, којом ће се објавити сви рукописи завичајних аутора који су дали немјерљив допринос нашој књижевној сцени.

У Културном центру Источно Ново Сарајево о књизи су говорили проф. др Жељка Пржуљ и проф. др Саша Кнежевић.

Слика

Фото: katera.news

Професор на Катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Жељка Пржуљ збирку поезије „Опроштајно писмо“ описује интересантном и необичном.

- Ова збирка остала је у рукописној заоставштини и у том облику у којем је сређена за штаму налази се данас пред нама. Дара је један од пјесника који је доста водио рачуна о својој поетици, имала је високу самосвијест, а то показује и сам наслов збирке – истакла је она.

Према њеним ријечима, збирка има тестаментарну и опроштајну функцију, јер је, како наводи, Дара размишљала о својој старости и коначној смрти.

Дара Секулић је, како Пржуљ наводи, један од задужбинара не само фонда Матичне библиотеке, него и Источног Сарајева.

Слика

Фото: katera.news

Саша Кнежевић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, истакао је да је постхумно издавање књиге Даре Секулић веома значајно, управо због чињенице да су многи велики свјетски писци препознати по оним дјелима која су објављена након њихове смрти.

Како објашњава Кнежевић, Дара у овој књизи пјева о себи из угла некога ко је видио и прошао све, а велико животно искуство оставља другима у аманет.

- Основни елемент Дарине поезији, и у овој књизи је љубав. Али њен однос према љубави је такав да се она не уочава на први поглед, него се мора ишчитати – рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево
Књижевно вече Славише Павловића у Матичној библиотеци Источно Сарајево Књижевно вече Славише Павловића у Матичној библиотеци Источно Сарајево
Хуманитарни концерт „Да Јована побиједи“ у Источном Сарајеву Хуманитарни концерт „Да Јована побиједи“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  13h 48m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  15h 21m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  16h 28m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  11h 25m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  11h 56m
  0