Promovisana zbirka pjesama Dare Sekulić „Oproštajno pismo“

20.04.2023. 15:00
0

U okviri manifestacije „Poetski dani Dare Sekulić“ Matična biblioteka danas je promovisala zbirku pjesama Dare Sekulić „Oproštajno pismo“.

Nataša Kulašinac, direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo, navela je da je riječ o rukopisu koji je Dara Sekulić ostavila Matičnoj biblioteci.

- Dara je, takođe, ostavila vrijedna pisma i prepiske, svoje nagrade, lične predmete i stvari koje smo imali priliku da koristimo pri objavljivanju knjige, ali i pri pripremanju izložbe koja će večeras biti otvorena u Narodnoj biblioteci „Branko Čučak“ u Han Pijesku – rekla je Kulašinac.

Kako dodaje, objavljivanjem ove knjige objavljena je prva knjiga u nizu edicije Zavještanje, kojom će se objaviti svi rukopisi zavičajnih autora koji su dali nemjerljiv doprinos našoj književnoj sceni.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo o knjizi su govorili prof. dr Željka Pržulj i prof. dr Saša Knežević.

Slika

Foto: katera.news

Profesor na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Željka Pržulj zbirku poezije „Oproštajno pismo“ opisuje interesantnom i neobičnom.

- Ova zbirka ostala je u rukopisnoj zaostavštini i u tom obliku u kojem je sređena za štamu nalazi se danas pred nama. Dara je jedan od pjesnika koji je dosta vodio računa o svojoj poetici, imala je visoku samosvijest, a to pokazuje i sam naslov zbirke – istakla je ona.

Prema njenim riječima, zbirka ima testamentarnu i oproštajnu funkciju, jer je, kako navodi, Dara razmišljala o svojoj starosti i konačnoj smrti.

Dara Sekulić je, kako Pržulj navodi, jedan od zadužbinara ne samo fonda Matične biblioteke, nego i Istočnog Sarajeva.

Slika

Foto: katera.news

Saša Knežević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da je posthumno izdavanje knjige Dare Sekulić veoma značajno, upravo zbog činjenice da su mnogi veliki svjetski pisci prepoznati po onim djelima koja su objavljena nakon njihove smrti.

Kako objašnjava Knežević, Dara u ovoj knjizi pjeva o sebi iz ugla nekoga ko je vidio i prošao sve, a veliko životno iskustvo ostavlja drugima u amanet.

- Osnovni element Darine poeziji, i u ovoj knjizi je ljubav. Ali njen odnos prema ljubavi je takav da se ona ne uočava na prvi pogled, nego se mora iščitati – rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 14m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    19h 57m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    21h 12m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    14h 14m
    5
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    21h 48m
    0