Promovisana zbirka pjesama Dare Sekulić „Oproštajno pismo“

20.04.2023. 15:00
0

U okviri manifestacije „Poetski dani Dare Sekulić“ Matična biblioteka danas je promovisala zbirku pjesama Dare Sekulić „Oproštajno pismo“.

Nataša Kulašinac, direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo, navela je da je riječ o rukopisu koji je Dara Sekulić ostavila Matičnoj biblioteci.

- Dara je, takođe, ostavila vrijedna pisma i prepiske, svoje nagrade, lične predmete i stvari koje smo imali priliku da koristimo pri objavljivanju knjige, ali i pri pripremanju izložbe koja će večeras biti otvorena u Narodnoj biblioteci „Branko Čučak“ u Han Pijesku – rekla je Kulašinac.

Kako dodaje, objavljivanjem ove knjige objavljena je prva knjiga u nizu edicije Zavještanje, kojom će se objaviti svi rukopisi zavičajnih autora koji su dali nemjerljiv doprinos našoj književnoj sceni.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo o knjizi su govorili prof. dr Željka Pržulj i prof. dr Saša Knežević.

Slika

Foto: katera.news

Profesor na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Željka Pržulj zbirku poezije „Oproštajno pismo“ opisuje interesantnom i neobičnom.

- Ova zbirka ostala je u rukopisnoj zaostavštini i u tom obliku u kojem je sređena za štamu nalazi se danas pred nama. Dara je jedan od pjesnika koji je dosta vodio računa o svojoj poetici, imala je visoku samosvijest, a to pokazuje i sam naslov zbirke – istakla je ona.

Prema njenim riječima, zbirka ima testamentarnu i oproštajnu funkciju, jer je, kako navodi, Dara razmišljala o svojoj starosti i konačnoj smrti.

Dara Sekulić je, kako Pržulj navodi, jedan od zadužbinara ne samo fonda Matične biblioteke, nego i Istočnog Sarajeva.

Slika

Foto: katera.news

Saša Knežević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da je posthumno izdavanje knjige Dare Sekulić veoma značajno, upravo zbog činjenice da su mnogi veliki svjetski pisci prepoznati po onim djelima koja su objavljena nakon njihove smrti.

Kako objašnjava Knežević, Dara u ovoj knjizi pjeva o sebi iz ugla nekoga ko je vidio i prošao sve, a veliko životno iskustvo ostavlja drugima u amanet.

- Osnovni element Darine poeziji, i u ovoj knjizi je ljubav. Ali njen odnos prema ljubavi je takav da se ona ne uočava na prvi pogled, nego se mora iščitati – rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo
Književno veče Slaviše Pavlovića u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo Književno veče Slaviše Pavlovića u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo
Humanitarni koncert „Da Jovana pobijedi“ u Istočnom Sarajevu Humanitarni koncert „Da Jovana pobijedi“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Donesene izmjene o boračkom dodatku
  6h 31m
  0
 • Reketaši haraju Banjalukom i Sarajevom
  11h 59m
  0
 • Evo koja je država proglašena najboljom za život
  23h 35m
  1
 • Za osumnjičenima u aferi "Tunel" tragali u okolini Jahorine
  7h 49m
  0
 • Pojačane vojne aktivnosti tokom noći u blizini aerodroma
  8h 24m
  0