Пронађен списак Диане Будисављевић са именима 5.800 дјеце

21.04.2023. 12:25
8
ИЗВОР: srna.rs

Музеј жртава геноцида у Београду дошао је у посјед оригинала списка Диане Будисављевић са именима и свим подацима око 5.800 српске дјеце спасене из усташких логора смрти Независне Државе Хрватске, за који се мислило да је изгубљен или уништен, саопштио је данас директор Музеја жртава геноцида у Београду Дејан Ристић.

Ристић је навео да је списак српске дјеце настао у "Заводу за глухонијему дјецу" у Загребу у оквиру "акције Диане Будисављевић" и данас је први пут представљен јавности.

Према његовим ријечима, тај списак садржи имена и презимена дјеце, њихових родитеља, датум и назив логора из којег су спасена, као и старосну доб и идентитет хрватских усвојилаца.

Ристић је навео да је овај списак дјеце настао у другој половини 1942. године након Битке на Козари, те да је ријеч о прворазредном историјском извору до сада непознатом јавности за који се сматрало да је нестао током Другог свјетског рата.

- Ми сада први пут живој деци, која су сада људи у дубокој старости и која још трагају за својим идентитетом, као и њиховим потомцима, можемо да понудимо податак који је њихов стварни идентитет - рекао је Ристић на конференцији за новинаре.

Списак је у Музеј жртава геноцида стигао прошле године и то је прворазредни историјски извор за кога се сматрало да је уништен још током Другог свјетског рата, а Ристић није желио да открије како је Музеј дошао до њега.

- За њим смо трагали изузетно дуго. Успели да дођемо до њега уз огромну подршку државних органа Србије. Био је ван националне територије и донет је на националну територију - рекао је Ристић.

Од више хиљада артефаката који свједоче о злочинима над Србима, али и другим народима у Другом свјетском рату, које је Музеј жртава геноцида данас представио јавности подовом Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других злочина, су и наушнице српске дјевојчице са списка Радмиле Радоњић.

Ристић је навео да је двогодишња Радмила била спасена, али у тако лошем стању након злостављања у усташком логору да је преминула.

Данас је представљено и оружје хрватских усташа за ликвидацију Срба и других заточеника у Јасеновцу и Јастребарском, међу којима је "србосјек", који је сада једини такав примјерак на тлу Србије, бодеж чувених усташких злочинаца из Јастребарског - браће Јавор, као и цигла из "Бачић циглане" – епицентра Јасеновачког губилишта, коју је прошле године музеју поклонио Његово преосвештенство епископ пакрачки Јован.

Представљен је и велики број примјерака преписке из логора у којима су били заточени официри Југословенске војске, као и други артефакти, међу којима је комплетна архивска грађа са прве државне комеморације Крагујевачким жртвама, организоване у Лондону новембра 1942. године.

Међу прибављеним артефактима је Извјештај о злочину усташа у источној Херцеговини – у једном селу код Гацка, гдје су усташе прецизно навеле датум и мјесто злочина, начин убијања, а набројани су и сви припадници јединице која га је починила.

- Извештај је набављен из Канаде. Сви припадници усташке јединице били су муслимани -  навео је Ристић и додао да је ријеч о извјештају усташког официра који је детаљно описао масакр над српским цивилима почињен почетком љета 1941. у једном селу у Херцеговини.

Он је истакао да ће грађа, које је прошле године прибављено више него у претходних 30 година од оснивања Музеја, бити кориштена и за излагање и за истраживаче.

Диана Будисављевић била је хуманитарка аустријског поријекла, удата за љекара српске националности у Загребу, која је током Другог свјетског рата спасила више од 10.000 дјеце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Дјеца коју је покушавала да спаси су била углавном српске националности са подручја у којима је Независна Држава Хрватска вршила геноцид над Србима.

Диана Будисављевић је водила је картотеку о дјеци, с надом да би једнога дана она могла бити враћена својим биолошким породицама, али јој је по налогу Министарства социјалне политике Хрватске 28. маја 1945. године та документација одузета. 

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Ре: Ре: Шта се може закључити 23.04.2023. 04:00
    Дијана није била неписмена.
    Нити је замисао Будака,(да се трећина Срба покоље,трећина преведе у латинску секту,а трећина проћера у Србију) био војна тајна. Дијана је то све знала и просто испуњавала будаков пројекат.

    Да је заиста хтјела спашавати животе дјеце,она би их на неки начин послала Недићу,који је спасио више од 150000 Срба.

    Кратко речено, Дијана је само дио усташког пројекта.

    Ако ћемо поштено,Милан Недић (иако је био квислинг) би требао да има више поштовања,јер је спасио много више Срба,него што се лажно приписује Дијани.
  • Generic placeholder image
    Нереална објективност 21.04.2023. 21:51
    Св. Марко Хиоски: "Ислам је мрачна и нечиста вјера".
    Св. Теодор Нови: "Ислам је лажно и мрско сујеверје".
    Св. Давид Аргветски: "Ислам је страшна, погибељна заблуда"...

    Ислам је најмлађа монотеистичка религија, самим тим и најагресивнија, што доказује коментар испод. Је ли се ико запитао зашто Ислам нема светитеља? Обичних људи који су својом вјером достигли светост и за живота и након смрти творили чудеса, као у православљу?
    Све за Христа, Христа низашта!
  • Generic placeholder image
    Kuran;...sura 4, ajet 89 21.04.2023. 17:12
    "nevjernici bi voljeli da se odreknete vjere svoje, kao što su oni sami to učinili, pa da budete kao oni. Zato ne uzmite nikoga iz njih za prijatelje dok se ne budu borili na Allahovu putu. Ako se okrenu, onda uhvatite i pobijte ih gdje god da ih nađete, i ne uzmite nikoga od njih za prijatelja niti pomagača."
  • Generic placeholder image
    Ре: Шта се може закључити 21.04.2023. 16:58
    Може се то тумачити тако како Ви наводите, али је дискутабилно. Суштина је у томе, да ли је Диана у то вријеме могла претпоставити како ће се рат завршити ? Сигурно 42 није могла знати. Уколико није прихвтила НДХ као готову ствар, односно уколико је за ту дјецу нашла спасење само док се рат не заврши, онда је урадила добру ствар. Наравно да није 42. могла ни слутити да ће након рата Југославијом владати комунисти, који ће то све аминовати и гурнути под тепих.
  • Generic placeholder image
    Шта се може закључити? 21.04.2023. 16:05
    Дијана је већи злочинац,него Макс Лубурић.Макс је клао дјецу,и њихове душе невине су ишле у рај.
    Ова вештица је православну дјецу превела у секту латинску,испунила будаков план и душе им отишле у вјечни огањ.
    Још веће зло,ако су та дјеца,или њихова дјеца клала своје браћу и рођаке по Крајини, у последњем рату .Зато вјештица Дијана Будисављевић не сме имати никакво поштовање у Срба.
  • Generic placeholder image
    Alas 21.04.2023. 15:27
    Još da vam je jasenovačka građa koju je Milorad predao novoj ustaškoj vlasti, bilo bi odlično. Nažalost, nemamo mi na djelu patriote, samo na jeziku i dok pune svoje džepove su jaki. Nekima ništa nije sveto, pa ni Srbi žrtve genocida
  • Generic placeholder image
    ll 21.04.2023. 15:23
    Muslimani cvijece pakla
  • Generic placeholder image
    Pažljivo sa spiskom 21.04.2023. 14:47
    Čuvajte spisak da ne dođe Dodiku u ruke. Prodaće ga Hrvatima?
Повезане вијести
На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље" На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље"
Најмлађи страдалници НАТО агресије: За 78 крвавих дана 79 дјечјих жртава Најмлађи страдалници НАТО агресије: За 78 крвавих дана 79 дјечјих жртава
Сутра обиљежавање Дана сјећања на убијену дјецу Српског Сарајева Сутра обиљежавање Дана сјећања на убијену дјецу Српског Сарајева
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    16h 36m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    6h 32m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    18h 23m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    14h 3m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    17h 23m
    0