Пронашли торбу с новцем и документима, па однијели у полицију

08.11.2019. 09:18
0
ИЗВОР: Srpska.info

Гест тројице основаца из Градишке, Ное Голуба, Филипа Пиљка и Јанка Ћулума, који су на паркингу пронашли, а потом предали у полицијску станицу торбу с новцем и документима, снажно је одјекнуо у њиховом насељу и школи.

Кредитне картице, 200 КМ у готовини, личне документе, тројица ученика осмог разреда Основне школе “Данило Борковић” из градског насеља Сењак пронашла су на паркингу поред базена.

– Враћали смо се из школе, разговарали… Дошли смо на паркинг гдје постоји кош да се договоримо за поподневну кошарку. Филип је поред расвјетног стуба први видио торбу. Када смо се приближили, он ју је шутнуо. Сматрали смо да је празна и одбачена али је из ње испала коверта с новцем – испичао нам је Ноа Голуб на мјесту гдје се то догодило.

У вријеме нашег разговора, Филип и Јанко нису били код куће. Ноа је описао реакцију њих тројице након што су схватили да је торба изгубљена.

– Све смо спремили у торбу, као што је било. Договорили смо се да одмах одемо у полицијску станицу и да предамо све што смо пронашли на паркингу. Филип је позвао маму да нас одвезе, да све пријавимо. У полицијској управи ради и моја мама Драгана, коју сам обавијестио да смо пронашли изгубљене ствари – каже Ноа Голуб.

У њиховој школи и Толстојевој улици, гдје станују, вијест о проналаску торбе са новцем, банковним картицама и њиховом гесту, брзо се проширила.

– Сви нам честитају и кажу да смо правилно поступили. Код куће и у школи нама су увијек говорили да изгубљено треба да се врати власнику, јер је то знак лијепог васпитања – образложио је Голуб свој и поступак двојице школских другова.

У Полицијској управи Градишка, за Српскаинфо је потврђено да су три дјечака почетком новембра, на паркингу у насељу Сењак, пронашла изгубљену торбу са нешто више од 200 КМ, картицама и документима те их предали, о чему је сачињена службена биљешка. Полиција је на основу докумената пронашла власника. То је 26-годишњи Леон Бијелић из Бањалуке, иначе рођен у Загребу. Њему су враћене пронађене ствари.

– Поступак дјеце је за сваку похвалу. Ово није усамљен случај, јер наша пракса показује да су ученици веома одговорни и савјесни у оваквим ситуацијама. Они често долазе и пријављују пронађене ствари. Више пута то су биле вриједне драгоцјености. Закључили смо да свака информација о томе која доспије у јавност мотивише дјецу и омладину на такве поступке – казали су у Полицијској управи Градишка.

Похвале тројици својих ученика исказали су и у Основној школи “Данило Борковић” рекавши да се Ноа Голуб, Филип Пиљак и Јанко Ћулум истичу по учењу, лијепом понашању и да су по свему узорни ученици истог одјељења осмог разреда.

Леон Бијелић нам се јавио из Београда. Усхићен поступком три дјечака, описао нам је околности под којима је изгубио торбу.

– Рано ујутро из Бањалуке, са пријатељима, путовао сам у Београд. На улазу у Градишку, након точења горива у аутомобил, вјероватно је ту негдје испала торбица с роковником, новцем, драгом књигом и још неким стварима. Убрзо након преласка границе схватио сам да је нема али сам повјеровао да је остала код куће – рекао је Бијелић за Српскаинфо.

У Београду му је јављено из Градишке да су пронађене ствари, новчаник, новац и остало, што га је веома обрадовало. Тек када је у Полицијској управи Градишка преузео торбу, сазнао околности и мјесто проналаска, закључио је да прича није тако једноставна.

– Торбу у којој је било, поред осталог, око 1.000 КМ у готовини, по свему судећи изгубио сам у близини границе, негдје на путу Бањалука – Градишка. Неко је пронашао, узео већи дио новца, раздерао торбу и бацио на паркинг поред базена, гдје су је дјеца пронашла. Иначе, тамо нисам био. У роковнику који ми је веома битан, у коверти међу листовима, било је одвојено 200 КМ које су дјечаци пронашли. То очигледно није примјетио први налазач. Све остало било је разбацано. Дјеца су тада ступила на сцену, покупила ствари, папире, документе, биљешке, роковник и друго што је ту било, однијели у полицијску станицу и вратили. Њихов поступак ме импресионирао – казао нам је Бијелић који је потом пронашао тројицу ученика, захвалио на њиховом гесту, о чему су путем огласне табле, на његову иницијативу, сви ученици о томе обавијештени.

Потрага за књигом

Леон, Ноа, Филип и Јанко су се неколико сати дружили у Градишки заједнички се фотографишући.

– Тражили смо књигу “Биологија вјеровања” доктора Бруса Липтона, познатог америчког развојног биолога коју ми је поклонио са посветом, која је такође била у торбици. Нажалост, нисмо је пронашли али сам веома срећан због околности и познанства с тројицом дјечака из Градишке. То је за мене највредније – рекао нам је Леон.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац! Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 26m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 58m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 42m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    7h 20m
    0
  • Данас Марковдан
    16h 8m
    0