Пропало предузеће тужило бившег радника и тражи поврат отпремнине

05.12.2019. 10:07
0
ИЗВОР: Srpska.info

Да је Република Српска посебна по апсурдима и бизарним случајевима потврђује и поступак који се води против бившег предсједника Удружења малих акционара пропале Фабрике дувана Бањалука Златибора Кољанчића.

Све што је обичном човјеку апсурдно, у правном свијету са друге стране чисто је као суза, јер иако већина људи поистовјећује право и правду ове двије категорије немају нужно исто значење, али је неспорна веза међу њима. “Право је оно што бива, а правда оно што би требало да буде.”

Наиме, Кољанчићу је бивши власник Фабрике дувана фирма “Антонић” отказала Уговор о раду још 19. новембра 2010. године и исплатила му отпремнину у износу од 7.000 марака.

– Нисам више могао ући у своју фабрику у којој сам провео неколико деценија. Залупили су ми врата пред носом и исплатили тај новац који нисам ни тражио. Иако сам се хтио вратити у фабрику нису ми дозволили – присетио се Кољанчић.

У годинама које су услиједиле дошло је до смјене власника у Фабрици дувана Бањалука, па су умјесто “Антонића” палицу преузели Бугари, односно “Булгартабац”.

Нови власник покреће тужбу и добија правоснажно рјешење којим је поништена исплата отпремнине Кољанчићу.

Са друге стране Кољанчић тврди да није ни знао за то, јер је због угрожене животне егзистенције морао потражити друго радно мјесто.

Бугари су у међувремену ставили кључ у браву бањалучког предузећа, радницима исплатили отпремнине и за већину отишли са ових простора.

Међутим, у случају Кољанчића ово предузеће, као и Бугари су итекако присутни, јер са становишта права да би неко предузеће заувијек отишло мора бити и ликвидирано како то налаже закон. Како ствари стоје, а највише због занимљивог земљишта на итекако занимљивој локацији ово предузеће ће постојати и даље.

Дакле, иако више не раде, правно гледано бањалучка Фабрика дувана живи, а Бугари као власници су и даље регистровани у АПИФ-у.

Бугари имају и правног заступника пред судом у случају против Кољанчића.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Када радник може добити отпремнину? Када радник може добити отпремнину?
Српска спрема прве тужбе против НАТО-а Српска спрема прве тужбе против НАТО-а
Породице убијене дјеце из „Рибникара“ тужиле школу Породице убијене дјеце из „Рибникара“ тужиле школу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 54m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 29m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 47m
    0