Прослава ктиторске славе Пећке патријаршије

10.11.2021. 09:08
0
ИЗВОР: Срна

Светом архијерејском литургијом данас ће у Пећкој патријаршији бити прослављена ктиторска слава ове српске светиње – Свети Арсеније Сремац, најављено је из Патријаршије.

Домаћини славе биће архиђакон Милија Арсовић и бањалучки Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Будући да је предсједнику Одбора Милораду Арлову полиција самопроглашеног Косова забранила улазак, домаћин би требала да буде његова кћерка Јелена заједно са протом Арсовићем.

Арлов је Срни рекао да није изненађен забраном уласка на Косово и Метохију, пошто, како је навео, приштинским властима очигледно сметају сви они који брину о преосталим Србима и српским светињама у јужној српској покрајини.

Слободу кретања и мотив више за наставак хуманитарног рада Арлову и хуманитарцима из Одбора представљају, како каже, благослови Његове светости патријарха српског Порфирија, Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосије и игуманије Пећке Патријаршије Мати Харитине да Одбор буде судомаћин ктиторске славе Свети Арсеније Сремац ове године и домаћин наредне године.

- Добио сам благослове за домаћинство наредне године - са поносом наводи Арлов и додаје да су у посљедњих десетак година домаћини славе у Пећкој патријаршији из Републике Српске, осим Одбора који ту част има ово и наредне године, били општине Фоча, Србац, Прњавор, Теслић, као и у два наврата Соколац, затим град Бијељина и Олимпијски центар “Јахорина”.

Арлов је честитао славу Мати Харитини, свим црквеним великодостојницима и вјерницима, те пожелио да се Срби и убудуће у великом броју окупљају у сједишту српских патријарха о слави другог архиепископа српског – Светог Арсенија Сремца.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Тимотеј и Мавра Данас Свети Тимотеј и Мавра
Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 17m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 59m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 27m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 19m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 18m
    0