Proslava ktitorske slave Pećke patrijaršije

10.11.2021. 09:08
0
IZVOR: Srna

Svetom arhijerejskom liturgijom danas će u Pećkoj patrijaršiji biti proslavljena ktitorska slava ove srpske svetinje – Sveti Arsenije Sremac, najavljeno je iz Patrijaršije.

Domaćini slave biće arhiđakon Milija Arsović i banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Budući da je predsjedniku Odbora Miloradu Arlovu policija samoproglašenog Kosova zabranila ulazak, domaćin bi trebala da bude njegova kćerka Jelena zajedno sa protom Arsovićem.

Arlov je Srni rekao da nije iznenađen zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju, pošto, kako je naveo, prištinskim vlastima očigledno smetaju svi oni koji brinu o preostalim Srbima i srpskim svetinjama u južnoj srpskoj pokrajini.

Slobodu kretanja i motiv više za nastavak humanitarnog rada Arlovu i humanitarcima iz Odbora predstavljaju, kako kaže, blagoslovi Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosije i igumanije Pećke Patrijaršije Mati Haritine da Odbor bude sudomaćin ktitorske slave Sveti Arsenije Sremac ove godine i domaćin naredne godine.

- Dobio sam blagoslove za domaćinstvo naredne godine - sa ponosom navodi Arlov i dodaje da su u posljednjih desetak godina domaćini slave u Pećkoj patrijaršiji iz Republike Srpske, osim Odbora koji tu čast ima ovo i naredne godine, bili opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Teslić, kao i u dva navrata Sokolac, zatim grad Bijeljina i Olimpijski centar “Jahorina”.

Arlov je čestitao slavu Mati Haritini, svim crkvenim velikodostojnicima i vjernicima, te poželio da se Srbi i ubuduće u velikom broju okupljaju u sjedištu srpskih patrijarha o slavi drugog arhiepiskopa srpskog – Svetog Arsenija Sremca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu
Danas Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja Danas Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Danas Velika Gospojina Danas Velika Gospojina
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 12m
    0
  • Slani mafini
    13h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 28m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 22m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 51m
    0