Провокативне тврдње Албанских историчара - “Манастир Високи Дечани не припада Спској православној цркви”

14.08.2019. 10:25
0

Удружење косовских историчара “Али Хадри”, огранак у Дечанима затражио је данас од Српске православне цркве да се извини због, како тврде, “геноцида” који су Срби наводно починили над Албанцима током протеклих сукоба на КиМ, а поводом изјаве игумана манастира Велики Дечани,  Саве Јањића да тај храм и спорно манастирско земљиште припадају српској цркви.

Три године од одлуке косовског Уставног суда према којој се српском манастиру Високи Дечани признаје право на земљу површине 23 хектара, дечанска општина одбија да ту одлуку примијени.

С тим у вези игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић дао је изјаву Гласу Америке, што је изазвало реакцију дечанског огранка поменутог удружења историчара који тврде да је ријеч о манастиру православних Албанаца и да игуман Сава Јањић служи у албанском православном манастиру, који су, како кажу, “узурпирали српски окупатори још у средњем вијеку”.

Манастир Дечани је, према тврдњама поменутих историчара, током, како кажу, “ослободилачког рата на Косову играо негативну улогу и изводио антиалбанске акције”, пренијела је приштинска Коха.

Они кажу и да им је још увијек у свјежем сјећању период када су високи достојанственици манасира Дечани у том здању “освештавали стотине српских паравојних снага који су након тога починили најтежа кривична дјела над Албанцима из Дечана, околине и шире”.

– Неистина је да манатир Дечани припада српској цркви, већ је то храм православних Албанаца, који је обновљен на темељима илирског храма Дардан, а манастир је саградио Фра Вита Кучи на земљи Хака Кучија из Дечана – наводи се у реаговању историчара из дечанског огранка удружења “Али Хадри”.

На Јанићеву изјаву да свештенство манастира Високи Дечани има косовске документе и да поштују косовске законе, историчару кажу да је то “потпуна дрскост” и да игуман Сава, како кажу, не познаје и не поштује законе тзв. Косова, а то закључују по томе што СПЦ косовску територију не назива “Републиком Косово”, већ Косово и Метохија.

Они су позвали игумана Саву да “повуче” своје изјаве и извини се за наводни геоцид који је, како тврде, “српски народ починио над Албанцима из Дечана”.

Траже од Јајића и да повуче изјаве које, како кажу, дестабилизује безбједносну ситуацију у Дечану тврдњом да предузећа„ Апико “и „Илириа“ припадају манастиру.

– Подсјећамо Саву и његове надређене да нема Албанаца који ће пренијети имовину и предузећа ”Апико” и ”Илирија” у власништво манастира Дечани, јер је за нас одлука Уставног суда Републике Косово из 2016. године, неприхватљива и непримијењива, с обзиром на то да је донијета на основу докумената из периода Милошевићевог режима – наводи се у реаговању дечанског огранка удружења историчара “Али Хадри”.

Коментари 0
Повезане вијести
Високи Дечани - путоказ Србима
Албански терористи планирали да разнесу Високе Дечане?
Албанци провоцирали монахиње у манастиру на Скадарском језеру
Најчитаније
 • Ко је одговоран за смрт бебе у Болници “Србија” у Источном Сарајеву?
  21.02.2020
  5
 • Биљана Абула – прва жена пилот путничког авиона
  21h 30m
  3
 • Због злоупотребе карата обустављено бесплатно скијање на Јахорини
  21.02.2020
  5
 • За стимулативне отпремнине се пријавило око 780 запослених
  21.02.2020
  0
 • У стравичној саобраћајној несрећи смртно страдаo пјешак
  22.02.2020
  0