Прва самостална уградња стента фочанског ангио тима

02.01.2022. 10:27
0
ИЗВОР: СРНА

Захваљујући новоотовореној ангио сали, али и стручном усавршавању особља, у Универзитетској болници Фоча од ове године омогућени су оперативни захвати уградње стента, а прву такву операцију у овој установи недавно је предводио интерниста кардиолог Срђан Поповић.

Љетос је урађено више интервенција катетеризације срца и уградње стента уз помоћ Саше Лончара, шефа интервенте кардиологије са УКЦ Бањалука, а ово је први самостални овакав захват фочанских љекара, и то на пацијенту са акутним инфарктом срчаног мишића.

Ангио сала отворена је у мају и рад у њој обавља се под Лончаревим надзором, а Срђан Поповић, за сада једини фочански субспецијалиста интервентне кардиологије, први пут се осмјелио да уградњу стента изведе без свог ментора и операција је била успјешна.

Пацијент је тридесетдвогодишњи голман фудбалског клуба из Гацка.

- Пацијент је добио јак бол, клиничка слика правог инфаркта, млад 1989. годиште, активни спортиста. Прво смо морали да му дамо лијек који ће да разгради тромб, у чему смо успјели, а онда сам одлучио да ујутро пацијента уведем у салу и да са својим тимом, који је још на почетку стварања и прилично неискусан, отворим крвни суд, јер нисам могао да чекам да пацијента транспортујемо у Бањалуку - прича Поповић.

Слика

Фото: СРНА

Он признаје да је то био ризичан потез,јер није имао никог искуснијег уз себе, али да се уздао доста у свој рад, а имао је, каже, и доста среће.

Поповић прича да је више ишао срцем, него разумом, али је тако ситуација захтијевала, јер је био у питању људски живот, па макар тим био неискусан.

- Пацијент је све вријеме био стабилан, кроз сужење сам прошао жицом, затим преко жице ставио стент - металну цјевчицу која на врху има балон чијим надувавањем се кратко затвара крвни суд, што је најкритичнији дио интервенције. Приликом издувавања балона, на снимку сам видио да је сужење сада потпуно проходно, што је услов да захваћени срчани мишић поново добија адекватну количину крви и да се кроз један период потпуно опорави - објашњава Поповић.

Он истиче да сви параметри указују да је пацијент добро, да ће се срчани мишић опоравити, чиме је, у суштини, спасен један људски живот.

- Ово је, дакле, прва самостална интервенција нашег новоформираног ангио тима. Надам се да ће моје колегинице Слађана Поповић и Милица Кунарац, које су дио тима, кренути мојим путем, јер ово је тимски рад, ту су и техничари који чине тим. Ми смо у стварању, ово је било ватрено крштење, које је успјешно завршено и отворена су велика врата. Едуковаћемо се и створити тим који ће, надам се за три до четири године, успоставити пуни режим рада да током 24 сата имамо у пуном располагању салу да можемо све пацијенте да збрињавамо без одлагања - наводи млади кардиолог, који је Медицински факултет завршио у Фочи, четири године специјализације обавио у Београду, а двије субспецијализације у Бањалуци.

Слика

Фото: СРНА

Прије отварања ангио сале, једина могућност фочанских љекара у лијечењу пацијената са срчаним ударом било је давање лијека за разбијање крвног угрушка, а за овакве интервенције пацијенти су транспортовани у Бањалуку.

Поповић истиче да ангио сале тренутно постоје у Бањалуци, Бијељини и Фочи.

Он очекује да ће ускоро да заживе и у Приједору и Добоју, чиме се у Републици Српској ствара мрежа ангио сала у намјери да сва подручја буду адекватно покривена, када је у питању брзо збрињавање пацијената са акутним инфарктом миокарда, за шта је потребно стално усавршавање младих љекара и подршка ресорног министарства.

- То је била моја давна жеља, која траје двадесетак година и то сам досањао. Ово је тек почетак и на овоме се не смије стати - поручио је Поповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    15h 58m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    13h 27m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    12h 45m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    7h 41m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    3h 53m
    0