Први пут у историји узгојени синтетички ембриони

04.08.2022. 20:10
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Први пут у историји израелски научници створили су синтетичке ембрионе без коришћења јајних ћелија и сперматозоида, умjесто чега су коришћене искључиво матичне ћелије узете из коже мишева.

У веома сложеном експерименту који представља велико научно достигнуће, чији су резултати објављени у часопису Cell, матичне ћелије формирале су ембрион са цријевним системом, мозгом, па чак и куцајућим срцем.

Према ријечима биолога Јакова Хане са Института за науку „Вајсман“, резултати опита су невјероватни.

- Није било сперме, јајнић ћелија и материце, али смо успјели да формирамо ембрионе искључиво од матичних ћелија и то за осам дана - што је трећи гестацијски период код мишева – са куцајућим срцем - рекао је Хана за Тајмс оф Израел.

Додао је и да је ово први пут да је тако напредан ембрион узгојен само из матичних ћелија.

Хана је за лист објаснио да би достигнуће могло да утаба пут за узгој вештачких ембриона који би били коришћени у медицини за узгој органа за трансплантацију.

- Ембрион је најбоља машина за прављење органа и најбољи 3Д биоштампач. Покушали смо да емулирамо то - истакао је Хана.

Обилазница око етичких проблема

Коришћење људских ембриона као извора за матичне ћелије за узгој органа за трансплантацију изазива различите етичке реакције, али израелски тим вјерује да ново истраживање нуди потенцијалан заобилазни пут јер су синтетички ембриони врло слични природним, али не могу да се пресаде.

Израелски стручњаци су успјели да култивишу ембрион користећи посебан инкубациони систем. Сваки ембрион лежи у посуди испуњеној течношћу која се врти тако да се не би залијепио за неку од страница.

Инкубатор обезбјеђује све потребне услове за развој, укључујући идеалан однос гасова, притиска и температуре, док течност у којој се налази ембрион служи као раствор храњивих материја.

Најновији експеримент је наставак постигнутих успјеха. Ханин тим је претходно развио метод репрограмирања матичних ћелија у њихове најраније фазе развоја када имају највећи потенцијал да преузму различите улоге, односно формирају било које ткиво.

Такође су развили уређај који им је омогућио да узгајају природне ембрионе мишева ван материце, преноси РТС.

Коментари 0
Повезане вијести
Меморијалне шуме краља Петра I и краља Александра I Карађорђевића у Израелу Меморијалне шуме краља Петра I и краља Александра I Карађорђевића у Израелу
Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке
Научници раде на пилули захваљујући којој бисмо могли доживјети 200 година Научници раде на пилули захваљујући којој бисмо могли доживјети 200 година
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  18h 55m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  19h 18m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  20h 8m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  12h 56m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  20h 33m
  0