Први пут више миграната одлази него што их долази

12.04.2022. 09:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мигрантска криза на подручју Унско-санског кантона је под контролом, а према подацима МУП-а УСК, у прихватним центрима смјештено је око 850 миграната, од чега њих око 500 у центрима Липа и Борићи у Бихаћу, а остатак у прихватном центру у Великој Кладуши.

Процјењује се да ван центара тренутно борави око 1.880 миграната, од чега њих 1.300 на подручју Бихаћа, 530 у Великој Кладуши те око 50 на простору Цазина.

Ови мигранти, кажу у полицији, бораве у напуштеним и девастираним стамбеним и производним објектима, те у дивљим камповима, који се налазе на отвореном у близини границе с Републиком Хрватском.

"Полиција и даље наставља да проводи ранију наредбу полицијског комесара УСК којом се онемогућава улазак миграната на простор Унско-санског кантона и они се настоје одвратити од тога. Током 2021. године полиција је на полазна одредишта вратила више од 17.000 миграната", рекао је Аднан Бегановић, портпарол МУП-а УСК.

Према његовим ријечима, прилив миграната на подручје УСК је значајно смањен, а тиме и број кривичних дјела чији су починиоци страни држављани. Тако је током протекле године забиљежено 45 кривичних дјела од стране миграната, што је за готово 50 одсто мање у односу на 2020. годину.

Међу поменутим кривичним дјелима забиљежен је и један покушај убиства, неколико случајева препродаје и уживања наркотичких средстава, а највише је случајева физичких напада и отуђења имовине.

-У овоме тренутку први пут имамо ситуацију да више миграната одлази с подручја Унско-санског кантона него што их долази. Они који не успију да пређу преко хрватске границе, враћају се у Сарајево или Србију, па покушавају пронаћи неку другу руту за одлазак у западноевропске земље, јер им ова наша једноставно није више исплатива - каже Бегановић.

Премијер УСК Мустафа Ружнић каже како је ситуација с мигрантима неупоредиво повољнија у односу на раније године.

-Захваљујући доброј сарадњи и координацији свих надлежних институција, дошло је до значајног смањења прилива миграната у наш кантон. На улицама Бихаћа и Велике Кладуше много их је мањи број и грађани се сада осјећају много комотније и сигурније - казао је Ружнић.

Коментари 0
Повезане вијести
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    6h 18m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 55m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 36m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 43m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 51m
    0