Први случај афричке куге свиња откривен у селу Забрежје у Рогатици

18.10.2023. 11:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Први случај афричке куге свиња на подручју општине Рогатица потврђен је на породичном имању у селу Забрежје, изјавила је Срни општински ветеринарски инспектор Младенка Кариклић.

Кариклићева је појаснила да је ријеч о једном жаришту на коме су угинуле двије свиње, да је извршена неопходна санација и обавијештено надлежно министарство које је донијело рјешење да се домаћинство сматра зараженим.

- Животиње су набављене у мају, а извор заразе не може се са сигурношћу утврдити - рекла је Кариклићева.

Она је истакла да су предузете све неопходне мјере како би се спријечило ширење заразе, а једна од њих је попис свих животиња на зараженом подручју у пречнику од три километра и у угроженом кругу 10 километара од жаришта.

Ветеринарске станице обиљежавају животиње и врше њихов попис у сарадњи са инспектором како би се заједнички предузеле мјере заштите од ширења заразе, утврдили задаци свих субјеката у локалној заједници, те била набављена потребна опрема и дезинфекциона средства.

У општини Рогатици су већ одржани састанци локалног кризног штаба са представницима Ловачког удружења "Рогатица", Полицијске станице, Шумског газдинства "Сјемећ" и мјесних заједница који су упознати о предузимању неопходних мјера заштите од ширења афричке куге свиња, саопштено је из локалне управе.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 8m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 17m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 22m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    52m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 5m
    0