Prvi slučaj afričke kuge svinja otkriven u selu Zabrežje u Rogatici

18.10.2023. 11:10
0
IZVOR: srna.rs

Prvi slučaj afričke kuge svinja na području opštine Rogatica potvrđen je na porodičnom imanju u selu Zabrežje, izjavila je Srni opštinski veterinarski inspektor Mladenka Kariklić.

Kariklićeva je pojasnila da je riječ o jednom žarištu na kome su uginule dvije svinje, da je izvršena neophodna sanacija i obaviješteno nadležno ministarstvo koje je donijelo rješenje da se domaćinstvo smatra zaraženim.

- Životinje su nabavljene u maju, a izvor zaraze ne može se sa sigurnošću utvrditi - rekla je Kariklićeva.

Ona je istakla da su preduzete sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze, a jedna od njih je popis svih životinja na zaraženom području u prečniku od tri kilometra i u ugroženom krugu 10 kilometara od žarišta.

Veterinarske stanice obilježavaju životinje i vrše njihov popis u saradnji sa inspektorom kako bi se zajednički preduzele mjere zaštite od širenja zaraze, utvrdili zadaci svih subjekata u lokalnoj zajednici, te bila nabavljena potrebna oprema i dezinfekciona sredstva.

U opštini Rogatici su već održani sastanci lokalnog kriznog štaba sa predstavnicima Lovačkog udruženja "Rogatica", Policijske stanice, Šumskog gazdinstva "Sjemeć" i mjesnih zajednica koji su upoznati o preduzimanju neophodnih mjera zaštite od širenja afričke kuge svinja, saopšteno je iz lokalne uprave.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Nova žarišta afričke kuge svinja probudila stari strah farmera Nova žarišta afričke kuge svinja probudila stari strah farmera
Najčitanije
  • Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije
    11h 0m
    0
  • Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
    13h 47m
    0
  • Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac
    9h 37m
    1
  • Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
    10h 55m
    0
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    13h 33m
    0