Прву дозу примило 6.700, апел на грађане да се вакцинишу

09.10.2021. 09:58
0
ИЗВОР: СРНА

На подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе до сада је против вируса корона првом дозом вакцинисано 6.700, а ревакцинисано је 6.300 становника, изјавио је Срни координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.

Васиљевић је истакао да је током протекле седмице вакцинисано 160 лица, од којих је 100 ревакцинисано, а 60 је примило прву дозу. На распологању су биле "синофарм", "спутњик ве" и "фајзер" вакцине.

Он је напоменуо да ће се процес вакцинације током октобра одвијати у истим просторијама као и до сада, преко пута Дома здравља, у периоду од 13.00 до 18.00 часова.

- Тренутно је на ове двије општине 87 позитивних лица на вирус корона, а 1.056 је у изолацији, односно под неком врстом здравственог надзора. Епидемиолошка ситуација и даље је врло неповољна, те и овом приликом апелујемо на грађане да се у што већем броју вакцинишу - истакао је Васиљевић.

Према његовим ријечима, тренутно међу зараженима има и вакцинисаних и невакцинисаних против вируса корона, али су већином невакцинисани и имају теже клиничке слике.

Васиљевић је додао да је у посљедње вријеме мањи број оних који желе да се вакцинишу, те позвао грађане да се јаве породичном љекару или тиму за вакцинацију.

Према његовим ријечима, симптоми код заражених вирусом корона су као и раније – повишена температура и кашаљ, главобоља, гребање у грлу, цурења носа, болови у зглобовима и мишићима, а могућ је и губитак чула окуса и мириса, те напомиње да се тада особа изолује, не иде на посао, а дјеца у школу.

- Уколико се ти симптоми појаве, пожељно би било да такве особе носе заштитне маске, да се у кућним условима колико је то могуће изолују, јер је овај вирус доста контагиознији за разлику од прошлих неких сојева - истакао је Васиљевић.

Уколико се појаве неких од наведених симптома, Васиљевић истиче да је потребно да се лица јаве телефоном тиму породичне медицине који ће их упутити како даље да поступају.

- Најчешће прегледи се врше у ковид амбуланти која ради радним данима и суботом у периоду од 9.00 до 14.00 часова, а недјељом од 9.00 до 12.00 часова, гдје се даје и терапија - истакао је Васиљевић.

Он је напоменуо да је пацијентима који добију симптоме ван наведеног времена, доступан тим у Хитној медицинској помоћи Дома здравља гдје постоји просторија за изолацију у којој се врше прегледи.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    18h 0m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    21h 39m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    16h 9m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    4h 50m
    0
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    23h 6m
    1