Пуних 17 година од злочина над Абазовићима

05.01.2023. 10:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Италијански карабињери, припадници СФОР-а, на данашњи дан прије 17 година убили су Раду Абазовић /47/ на кућном прагу у селу Бјелогорци код Рогатице, а тешко ранили њеног малољетног сина Драгољуба и супруга Драгомира.

Акција међународних војних снага на породичну кућу Абазовића изведена је у раним јутарањим часовима 5. јануара 2006. године.

Карабињери су опколили кућу и почели да пуцају. У пуцњави на Абазовиће смртно је рањена Рада. Припадници италијанског контигента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена љекарска помоћ.

Када су видјела да је готово мртва, карабињери су дозволили рогатичком санитету да приђе рањеној жени. Прва помоћ указана јој је у Дому здравља у Рогатици, одакле је пребачена у Болницу у Фочу.

Рада Абазовић је од задобијених повреда преминула на операционом столу.

Тешке повреде тада су нанесене њеном једанаестогодишњем сину Драгољубу и супругу Драгомиру, који је тада рањен у главу.

Испоставило се да је СФОР грешком напао Абазовиће, јер су тражили другу особу, али нису жељели да признају шта се заиста десило током напада.

Војници међународних „мировних“ снага су чак тврдили да су се „бранили“, јер су, наводно, покојна Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драгомир сам себи пуцао у главу.

Такве наводе је у јуну 2006. демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајева које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара, којим су били наоружани италијански карабињери. Упркос свему томе, за овај злочин нико није одговарао.

Сви покушаји породице, уз ангажовање два адвоката, да дођу до правде и да убице Раде Абазовић одговарају пред судом остали су безуспјешни. Абазовићима је ускраћено и право на жалбу, па никакву одштету неће добити.

Коментари 0
Повезане вијести
У петак обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле У петак обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Спомен-плоча убијенима у усташком покољу у селу Камен биће освештана у суботу Спомен-плоча убијенима у усташком покољу у селу Камен биће освештана у суботу
На данашњи дан преминуо Павле Вуисић На данашњи дан преминуо Павле Вуисић
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  20h 52m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  21h 27m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  15h 19m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  17h 39m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  10h 29m
  6