Punih 17 godina od zločina nad Abazovićima

05.01.2023. 10:03
0
IZVOR: srna.rs

Italijanski karabinjeri, pripadnici SFOR-a, na današnji dan prije 17 godina ubili su Radu Abazović /47/ na kućnom pragu u selu Bjelogorci kod Rogatice, a teško ranili njenog maloljetnog sina Dragoljuba i supruga Dragomira.

Akcija međunarodnih vojnih snaga na porodičnu kuću Abazovića izvedena je u ranim jutaranjim časovima 5. januara 2006. godine.

Karabinjeri su opkolili kuću i počeli da pucaju. U pucnjavi na Abazoviće smrtno je ranjena Rada. Pripadnici italijanskog kontigenta SFOR-a nisu dozvolili dva sata da ranjenoj ženi bude pružena ljekarska pomoć.

Kada su vidjela da je gotovo mrtva, karabinjeri su dozvolili rogatičkom sanitetu da priđe ranjenoj ženi. Prva pomoć ukazana joj je u Domu zdravlja u Rogatici, odakle je prebačena u Bolnicu u Foču.

Rada Abazović je od zadobijenih povreda preminula na operacionom stolu.

Teške povrede tada su nanesene njenom jedanaestogodišnjem sinu Dragoljubu i suprugu Dragomiru, koji je tada ranjen u glavu.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće, jer su tražili drugu osobu, ali nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada.

Vojnici međunarodnih „mirovnih“ snaga su čak tvrdili da su se „branili“, jer su, navodno, pokojna Rada i njen sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dragomir sam sebi pucao u glavu.

Takve navode je u junu 2006. demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara, kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri. Uprkos svemu tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Svi pokušaji porodice, uz angažovanje dva advokata, da dođu do pravde i da ubice Rade Abazović odgovaraju pred sudom ostali su bezuspješni. Abazovićima je uskraćeno i pravo na žalbu, pa nikakvu odštetu neće dobiti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju
Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO) Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
Ovca Jabuka trojkama obradovale baku Milju iz Rogatice Ovca Jabuka trojkama obradovale baku Milju iz Rogatice
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  26m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  3h 18m
  3
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  23h 26m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  42m
  0
 • U selu Osjek žena poginula od strujnog udara
  4h 20m
  0