Punih 18 godina od zločina nad Abazovićima

04.01.2024. 14:00
0
IZVOR: srna.rs

Italijanski karabinjeri, pripadnici SFOR-a, 5. januara prije 18 godina ubili su Radu Abazović /47/ na kućnom pragu u selu Bjelogorci kod Rogatice, a teško ranili njenog maloljetnog sina Dragoljuba i supruga Dragomira.

Akcija međunarodnih vojnih snaga na porodičnu kuću Abazovića izvedena je u ranim jutaranjim časovima 5. januara 2006. godine.

Karabinjeri su opkolili kuću i počeli da pucaju. U pucnjavi na Abazoviće smrtno je ranjena Rada. Pripadnici italijanskog kontigenta SFOR-a nisu dozvolili dva sata da ranjenoj ženi bude pružena ljekarska pomoć.

Kada su vidjela da je gotovo mrtva, karabinjeri su dozvolili rogatičkom sanitetu da priđe ranjenoj ženi. Prva pomoć ukazana joj je u Domu zdravlja u Rogatici, odakle je prebačena u Bolnicu u Foču.

Rada Abazović je od zadobijenih povreda preminula na operacionom stolu.

Teške povrede tada su nanesene njenom jedanaestogodišnjem sinu Dragoljubu i suprugu Dragomiru, koji je tada ranjen u glavu.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće, jer su tražili drugu osobu, ali nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada.

Vojnici međunarodnih „mirovnih“ snaga su čak tvrdili da su se „branili“, jer su, navodno, pokojna Rada i njen sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dragomir sam sebi pucao u glavu.

Takve navode je u junu 2006. demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara, kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri. Uprkos svemu tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Svi pokušaji porodice, uz angažovanje dva advokata, da dođu do pravde i da ubice Rade Abazović odgovaraju pred sudom ostali su bezuspješni. Abazovićima je uskraćeno i pravo na žalbu, pa nikakvu odštetu neće dobiti.

Komentari 0
Povezane vijesti
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
"Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri "Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    14h 45m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    12h 59m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    10h 49m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 4m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    8h 47m
    0