Пуповац: Учинићу све да се усташки поздрав и симболи забране

27.07.2021. 18:52
0
ИЗВОР: TANJUG

Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац поручио је данас у Србу приликом обиљежавања 80. годишњице подизања устанка у Хрватској у Другом свјетском рату, да ће учинити све што је у његовој моћи да се забране усташки поздрав "За дом спремни" (ЗДС) и усташки симболи.

Не окупљамо се у Србу само зато да бисмо обиљежили устанак и одбрану голог живота 1941. године, него и да обиљежимо највеће постигнуће тог времена, а то је да су се Лика и Далмација ујединили заједно с осталим крајевима, као и да су се Хрвати и Срби ујединили око идеје заједничке слободе. И данас нам треба слична идеја због оних који не бирају такву могућност заједништва, а који у великој мјери још увек утичу на понашање, одлуке и свијест људи у нашој земљи – изјавио је Пуповац.

Он је подсјетио у каквим су околностима људи подигли устанак, најприје у шуми Брезовица крај Сиска, а онда и под вођством Васиља Гаћеше у Банском Грабовцу, те потом у Лици.

– Ватра отпора наставила је горити и није се угасила, него се ширила овим крајем, као и сусједном Босанском крајином – рекао је Пуповац.

– Ови устаници могли су ићи и лијево, али могли су ићи и десно, могли су повести народ у четнике, а могли су и у партизане. Било је и оних који су хтјели на четничку страну, али ови нису, него су их одвели на побједничку, партизанску – рекао је Пуповац.

Истакао је да то говори због оних који данас тврде да је ово био другачији устанак него што је био.

– Био је то устанак против усташа, нациста и фашиста, био је то најприје устанак за властити живот, а након тога против окупације и квислинга те за другачију, праведну државу и односе међу народима. Ако то вриједи у већини Европе, зашто то не вреди код нас? Ако те вриједности вриједе у већини данашње Европе, зашто не вриједе код нас? Зашто они који представљају поражене снаге имају исти третман као и ми овде? – навео је Пуповац.

Он је упитао зашто овакви скупови морају бити одржавани под јаким полицијским снагама.

– Знам одговор, а знате га и ви. Морамо га подијелити, јер нисмо сви исти. И нећемо бити – казао је Пуповац.

Он се осврнуо на изјаву бившег предсједника Хрватске Стјепана Месића који је у Србу упозорио на покушаје историјског ревизионизма, нагласивши да поздрав ЗДС треба забранити.

Комеморација је ове године прошла без тзв. контрапротеста Аутохтоне Хрватске странке права а полиција је забранила лидеру те странке Дражену Келеминецу и његовим неоусташама долазак.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску
Руски и бјелоруски спортисти не могу на параду у Паризу Руски и бјелоруски спортисти не могу на параду у Паризу
Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    7h 36m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 18m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    20h 46m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    19h 37m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    23h 40m
    0