Рабин Папо о припадницима "Лев Тахора": Мала и безопасна група

28.01.2022. 18:15
7
ИЗВОР: Катера

Након што је портал Катера објавио текст да су се у насеље Кула, у општини Источна Илиџа, доселили припадници ортодоксног "Лев Тахора", који су изазвали узнемиреност становника ове општине и читавог града Источно Сарајево, ова тема изазвала је интересовање и бројних других медија широм БиХ и региона.

Ова група Јевреја изазива велику пажњу протеклих пар дана, а телевизија "N1" из Сарајева разговарала је о овој теми са рабином јеврејске општине у Сарајеву Елизером Папом.

 • Становници насеља Кула узнемирени због екстремистичке вјерске групе (ФОТО)
  26.01.2022. 17:57

  Порталу Катера јавили су се узнемирени грађани насеља Кула у Источној Илиџи, тврдећи да је живот у овом насељу постао немогућ због, како они кажу, екстремистичке вјерске групе која се населила у ...

Источно Сарајево
Становници насеља Кула узнемирени због екстремистичке вјерске групе (Ф...

Папо каже да грађани не би требали бринути о припадницима Лев Тахора, који су се доселили на подручје града Источно Сарајево, те додао да се ради о "савременој групи, антимодернистичких тенденција".

Он каже да је то "мала, сасвим небитна, минорна група, од 40 до 50 фамилија, укупно око 1000 њих у читавом свијету".

- Ови људи једноставно траже мјесто гдје им се нико неће петљати у унутрашње ствари, а вјероватно су стекли утисак да је БиХ мало одумрла држава. У свим земљама у којима су имали проблема, проблеми су везани за социјалне службе те земље и унутрашње уређење заједнице. Не постоје конфликти између те заједнице и околног становништва. То је заједница коју спољашни свијет апсолутно не занима, све што раде раде сами себи. Државе се уплићу и кажу – самом себи можеш и двоје одраслих могу ако пристају на насиље, али као родитељ немаш право да малтретираш своју дјецу дугим молитвама, стриктним захтјевима о облачењу дјевојчица и тако даље” - рекао је Папо за "N1" телевизију.

Папо је истакао да се они издржавају од добровољлних прилога појединаца или заједница, да су веома строги у понашању, посебно према својој дјеци, те да због таквих обичаја и начина живота се не уклапају у амерички или канадски начин живота и због тога се селе у друге земље.

- Они су једноставно строги, туку своју дјецу, затварају у шпајз и друго. У Америци кажу то тако не може на дјеци и сада бјеже у земље гдје се социјалне службе мање петљају – рекао је Папо за "N1" телевизију.

Подсјећамо, порталу Катера јавили су се узнемирени становници насеља Кула у Источној Илиџи, тврдећи да је живот у овом насељу постао немогућ због, како они кажу, екстремистичке вјерске групе која се населила у овој локалној заједници.

Према њиховим ријечима, крајем децемба 2021. године у ноћним сатима, у куће доселило се око 40 припадника секте Лев Тахор, поријеклом из Израела, које називају и „јеврејски талибани“.

Из Службе за послове са странцима за "N1" телевизију рекли су да ова група борави у БиХ у складу са важећим законима, те да није забиљежен ниједан инцидент.

Коментари 7
 • Generic placeholder image
  prolaznik II 29.01.2022. 13:17
  Neki kažu da su prolazili pored kuća i častili se sa njima, žalosno, kupe nas sa napolitankom. A dalje od napolitanke niti šta vidimo niti nas interesuje. Niti nas interesuje kako žive oni unutar zajednice, možda je nekome potrebna pomoć, niti nas interesuje kako žive oni koji nisu za njihove napilitanke u svojim životima. Nismo upućeni ali je važno da komentarišemo. Pustimo one koji za zaduženi za to da na što mirniji način riješe situaciju.
 • Generic placeholder image
  promaja 28.01.2022. 23:17
  Ja maloprije prošao pored kuće ljudi izašli pozdravili me nema nikakvih krika i zvukova ponudili mi neke slatkiše rekli da ne žele probleme i da su prijateljski nastrojeni
 • Generic placeholder image
  @Staka 28.01.2022. 23:16
  Kakve zvuke, zvuke molitve? Valjda nasim usima naviklim na zvuke Gare, koja hoce nece vakcinu smetaju zvuci molitve. Mislim ipak je bolje da djeca slusaju vulgarne pjesme, a i pjesme raznih Jala, Buba. Mislim od molitve se ne zivi.Seks, droga tu su pare.
 • Generic placeholder image
  Hari 28.01.2022. 21:31
  Ovom rabinu da je po sto puta rabin ne treba ništa vjerovati. Da su tako dobri i bezopasni po okolinu nebi se stalno selili ko ptice selice. To su tešku leziljebovići i uhljepi i žive parazitskim načinom života. I sam rabin izjavi da žive od milostinje od pojedinaca i zajednica-klasična socijala i proševina. Normalno ništa ne rade a hoće da jedu, to nema nigdje na svijetu.
 • Generic placeholder image
  staka 28.01.2022. 20:37
  De ne jedite govna,da su se doselili preko puta vas,i da cujete uvijek zvuke iz njihove blizine,prvo bi pametnjakovici pomislili na vasu djecu.Pa primite ih sebi i uzivajte sa ljudima,bili bi vam zahvalni,a ove Srbe kojima ovi ocito prave nelagodnosti pustite neka rjese to i neka ih udalje od njih ako se boje za sigurnost svoje djece
 • Generic placeholder image
  Vuja 28.01.2022. 19:56
  Ne budite seljacine i pustite ljude na miru. Ne mogu vjerovati histerije i papanluka u komentarima. Stid mene koliki ste jadovi
 • Generic placeholder image
  Mladen 28.01.2022. 19:20
  Počeli smo se plašit i kurijijh očiju
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
Најчитаније
 • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
  1h 8m
  0
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  13h 45m
  1
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  23h 19m
  1
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  17h 33m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  22h 37m
  1