Рад на црно исписао казне тешке 474.000 КМ

17.12.2021. 09:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За 11 мјесеци ове године инспектори Републичког инспектората су контролом 14.805 радника открили 194 запослена који су радили на црно.

У Републичком инспекторату навели су да су током ове године, због неправилности утврђених у погледу закључивања уговора о раду и рада на црно, изречене казне у износу од 474.000 КМ.

- Инспектори Инспектората РС су у 2020. години по основу уговора о раду контролисали 19.695 радника затечених на раду код послодавца, од чега 175 радника није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања - казали су у Инспекторату РС. Додали су да су лани, због неправилности утврђених у погледу закључивања уговора о раду и рада на црно, изречене казне у износу од 141.600 КМ. Истакли су да се ангажовање радника на црно најчешће констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, грађевинарства те услужним дјелатностима. 

- У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности - навели су у Републичком инспекторату.

Додали су да је измјенама Закона о пореском поступку прописано да сада пријаву за регистрацију у јединствени систем обвезника доприноса послодавац подноси најкасније један дан прије ступања запосленог на рад код послодавца, а да је раније тај рок био до пет дана, те да се овом измјеном значајно смањују могућност потенцијалних манипулација од стране несавјесних послодаваца. За "Независне новине" у Савезу синдиката истакли су да проблем тренутно не представља толико непријављивање радника, већ то што раднике послодавци пријављују да раде за најниже плате, а остатак новца добијају у ковертама.

- Сутра ће тај радник имати мању пензију, а држава остаје оштећена и за порезе, и за доприносе, и остале фондове. Имате предузећа која од НК радника до инжењера раднике пријављују на најниже плате - казао је за "Независне новине" Данко Ружићић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду. Додао је да се рад на црно у смислу да радници нису пријављени полако истискује, али да тренутно доминира проблем најнижих плата те да не чуди то што људи одлазе са ових простора у иностранство да раде.

- До најновијих измјена Закона о раду, које су у сриједу донесене, законски је послодавац који раднике пријави на најнижу плату био чист пред инспекцијом. Новим измјенама и допунама Закона о раду више се не дозвољава послодавцима да сами одређују плате, него су добили обавезу да се плате морају уређивати како је то рекао Устав, то се подразумијева у јавном сектору и колективним уговорима у привреди - рекао је Ружичић.

Коментари 0
Повезане вијести
Евролига казнила Панатинаикос са 24 хиљаде евра Евролига казнила Панатинаикос са 24 хиљаде евра
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 37m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 44m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 26m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 4m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 36m
    0