Рад на отвореном позитивно утиче на продуктивност

20.10.2019. 16:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Компаније се данас често питају како повећати продуктивност или привући нове упосленике. Мало њих спремно је изаћи из властите комфор зоне и увести новитете у радно окружење.

Један од примјера великих технлошких дивова као што су Гугл, Епл, Мајкрософт и други, јесте управо рад вани, односно тзв. биофилни дизајн радног окружења. Замислите само како се осјећате кад изађете вани?

Осјећај смирености, среће и освјежења који при томе доживите, није само у вашој глави. Људи у својој суштини имају биолошку повезаност с природом. Тај феномен се назива биофилија и први пут је представљен 1984. године.

Овај појам описује како људи имају урођену тенденцију да траже везе с природом и другим живим бићима. Помаже нам објаснити зашто уживамо у сунчаном мјесту у башти, на океанском повјетарцу или једноставно сједећи на трави у парку или на планини.

У књизи “Биофилни дизајн: теорија, наука и пракса” аутори истичу да је повезивање с природом кључно за добробит и нашу способност да будемо продуктивни. Укључивање природних елемената у радно окружење може умањити стрес, повећати креативност и продуктивност. Управо зато све више компанија уноси природно окружење у радни простор, а овдје доносимо само неке од позитивних ефеката оваквог приступа који директно утичу на ангажованост упосленика.

Многа истраживања показују да наше расположење позитивно мијења кад проводимо вријеме вани. Истраживања такође сугерошу да провођење времена у природи може умањити ризик од депресије и анксиозности – и може чак помоћи у лијечењу симптома.

Низ студија открива да се због природе можемо осјећати живим. Често када се осјетимо исцрпљени, направимо предах уз шољу кафе желећи тако вратити енергију. Идућу пут покушајте са изласком на свјежи зрак и повежите се са природом.

Студије су откриле да провођење времена у природи може помоћи побољшању функција меморије – посебно краткорочне меморије. Истраживање са Универзитета у Мичигену открило је да шетња парком или чак гледање слика природе помажу побољшању памћења и пажње.

Доказано је да вријеме проведено вани смањује ниво стреса и има сличан учинак на ваш мозак и тијело као медитација. Боравак у природи снижава крвни притисак и брзину откуцаја срца.

Коментари 0
Повезане вијести
Финансијски стрес је најјачи Финансијски стрес је најјачи
Биљке које умирују дух и тијело Биљке које умирују дух и тијело
Три брза и лака начина да смањите стрес Три брза и лака начина да смањите стрес
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 27m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 0m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 42m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 52m
    0