Радници "ArcelorMittala", њих 3.000, још не знају да ли ће наставити са радом

21.11.2023. 17:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако су од понедјељка радници "ArcelorMittala" у Зеници и Приједору у генералном штрајку јер компанија није испунила њихове захтјеве о повећању плата, рјешење се не назире и 3.000 запослених не зна да ли ће наставити с радом.

Наиме, из компаније су се огласили и рекли да нису у могућности да испуне захтјеве Синдиката, док су из Синдиката рекли да не одустају од генералног штрајка, те да још нису имали договоре за састанак како би се пронашао компромис.

Огласили су се из Федералног министарства енергије, рударства и индустрије, те рекли да Синдикат и Управа "ArcelorMittala" из Зенице морају доћи до компромиса.

- Поводом генералног штрајка радника, ради добробити и радника и саме компаније 'АрцелорМиттал' позива Управу и представнике радника, Самостални синдикат радника компаније 'ArcelorMittal' Зеница, да сједну за преговарачки сто и договоре увјете који ће бити на обострану корист - наводе из ресорног министарства.

Из ове компаније су саопштили да у оваквим околностима немају нити најмање простора за додатно повећање трошкова, укључујући и оне које тражи Синдикат кроз приједлог новог колективног уговора, а који у коначници износе 30-одстотно повећање трошка за плате и остале бенефиције.

- С проблемима у пословању почели смо се сусретати још средином прошле године, што је посљедица 'глобалних кретања на тржишту челика и сировина'. Цијена коксног угља уназад двије године порасла је за 300, електричне енергије за 44, те земног плина за 80 одсто, а трошкови жељезничког транспорта за 25 одсто. Цијена старог жељеза, која директно утиче на интегралну производњу челика, каква је у АМЗ-у, знатно је пала. Као индустрија која је изразито оријентирана на извоз у балканске земље, изазовни тржишни услови довели су до драстичног пада потражње, што директно утиче на нашу одрживост - навели су из Управе компаније "ArcelorMittal".

Додају да су то уједно и кључни разлози тренутног заустављања производног процеса у компанији.

- Минимална сатница у компанији је знатно виша од сатнице прописане гранским колективним уговором те смо једина компанија са овако великим бројем радника, а која, осим сатнице, има прописане и коефицијенте којима се све то умножава. У јануару ове године већ смо повећали плате за 16 одсто, како је прописано гранским колективним уговором, такође договорено у сарадњи са представницима Синдиката. У посљедње три године плате у АМЗ-у порасле су за око 32 одсто, а, осим тога, наши су радници добили једнократни бонус од 1.000 КМ, бонус од 750 КМ као подршку за превазилажење инфлације и регрес сваке године - независно о финансијским резултатима компаније. Тренутна просјечна плата у компанији је изнад федералног просјека за око 18 одсто - навели су из ове компаније.

Подсјетили су да су 11. новембра привремено обуставили рад високе пећи због слабих тржишних услова, а што је довело и до привремене обуставе рада цијеле фабрике.

- О свему овоме смо транспарентно и детаљно обавјештавали Синдикат током шест преговарачких састанака о новом колективном уговору, но, нажалост, нисмо имали разумијевање са њихове стране. Међутим, желећи да подржимо наше људе, колико год је то могуће у овом тренутку, отишли смо чак и даље од тренутних могућности компаније и понудили Синдикату неке погодности. Упркос томе, нажалост, Синдикат је ипак одлучио да започне са штрајком. Такав потез никоме од нас не може донијети корист, већ само додатне трошкове - директно угрожавајући одрживост и сигурност радних мјеста. Надамо се да Синдикат разумије дугорочне посљедице штрајка. Компанија није у могућности да испуни захтјеве Синдиката, мимо онога што је до сада понуђено. Једини ефекат штрајка је стварање реалне пријетње будућој запослености и виталним економским активностима којима компанија даје допринос овој држави - упозорили су из Управе.

Рашид Фетић, предсједник Синдикалне организације "Arcelor Mittala" Зеница, рекао је за "Независне новине" да су радници ступили у штрајк у понедјељак.

- Ми смо и даље у штрајку, немамо никаквих договора ни контакта с Управом компаније у претходна 24 часа. План је да останемо у штрајку до остварења наших циљева. Синдикат нуди компромис и предлагали смо састанке, али с друге стране нема разумијевања. Саопштењем су само пребацили кривицу на Синдикат, и то да смо ми криви за штрајк. Засад у компанији ради само Коксара и Енергетика јер ми нисмо хтјели да грађани Зенице буду таоци нашег проблема и да имају несметано гријање - нагласио је Фетић.

Подсјећамо, запослени у "ArcelorMittalu" раде без колективног уговора од 31. маја, када је истекао дотадашњи. Понуда Управе коју је Синдикат добио у петак, 17. новембра, непосредно пред почетак сједнице Скупштине, није обухватала и повећање коефицијента плата, а јесте увећање новчаног дијела накнаде за топли оброк, са досадашњих пет на 6,5 КМ, док су синдикалци тражили да то буде 7,5 КМ, те да укупно примања радника процентуално буду увећана између 25 и 30 одсто.

Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Земља затрпала рудара, у току акција спасавања Земља затрпала рудара, у току акција спасавања
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    04.05.2024
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    24m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    21h 17m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    15h 8m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18m
    0