Радници Српске због дугова остали без осигурања

03.06.2023. 10:11
1
ИЗВОР: rtvbn.com

Након престанка важења ванредног стања због вируса корона, које је Влада Републике Српске укинула 18. маја, престало је и обавезно здравствено осигурање за све грађане.

Многи радници, али и осигураници, због нагомиланих дугова остали су без законом прописаног права на здравствено осигурање.

Неопхода посјета љекару, редовна конторла или хитно лијечење многе је ове седмице шокирало, јер су све то морали да плате из свог џепа или на преглед уопште нису примљени, све због ускраћеног здравственог осигурања које им по закону припада, а које предузећа нису уплатила. Једно од њих је и јавно предузеће Шуме Српске.

- Ми немамо здравствено осигурање. Значи како је укинута ванредна ситуација због корона вируса, ни један радник Шума нема здравствено осигурање 4900 радника. Наши пензионери не могу да се пензионишу зато што немају уплаћене доприносе за стаж - истакла је предсједник Синдиката радника Шума Републике Српске Љиља Чобановић.

Ослањајући се на ванредно стање многа јавна предузећа суочила су се с проблемом недостатка средстава да запосленим плаћају здравствено осигурање, иако у Фонду подсјећају да услов за коришћење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака.

Исто су потврдили и из Пореске управе. Да апсурд буде већи, они који нас лијече, не могу да се лијече, јер здравствене установе грцају у дуговима.

- Послодавац је дужан да уплати доприносе за пензионо и здравствено осигурање. Тога смо ми свјесни тек онда када одлазимо у пензију или када потражујемо неке обавезе, односно привилегије, које нам пруза здравствено и ПИО осигурање. Тек тада знамо да ли је нешто уплаћено или није.контрола над уплатама доприноса је Пореска управа, а за контролу провођења закона је Министарство финансија, значи кадија те тужи, кадија ти суди. Ако се поштује закон који је донесен, тада не би било никаквих проблема - рекао је Др Слободан Пртилоп, предсједник Извршног одбора коморе доктора медицине Републике Српске.

Да нису само радници оштећени овим пропустом, објашњава и ратни војни инвалид Симеун Букејловић из Добоја, коме је лијечење неопходно, а здравствено осигурање му није уплаћено. Букејловић поставља питање како је могуће да они који су бранили Српску, немају ни минимална права. Каже наш предсједник нам узима задње из уста.

- До сад сам имао бесплатно лијечење, кад сам дошао у уторак код љекара, љекар ми рече – господине ви немате здравствено осигурање. Кажем гдје да идем, каже иси у ПИО. У ПИО-у кажу ми нисмо надлежни за то, иди у борачку. Дошао сам у Борачку, каже јесте десета сте група инвалида и кажем ја није битно која сам група, ја сам рањен у име ове државе.да сам рањен и име друге државе, можда би имао бољи статус, него што сам рањен у име друге државе. И онда ми је ова из Борачке дала које документе ја треба да повадим, осам ставки да јој донесем и да пошаље она за Бањалуку - рекао је Букејловић.

Свако предузеће је знало колки је износ дуговања. Оно не припада директорима него предузећу, наглашава бивши министар здравља Слободан Станић. Он истиче да су средства усмјеравана на све друго осим на обавезе за осигурање.

- Сви се позивају да су то нечији туђи дугови, а нема дугова да припадају овом или оном директору, дуг је један и гласи на установу. Установа је знала када је потписивала репрограм да ће једном морати платити та средства, односно сваке године по том репрограму има тачан износ средстава који се мора измирити, али очигледно да им је далеко прече и исплативије да та средства усмјеравају у другу страну - навео је Станић.

Због великог броја притужби и немогућности лијечења, реаговала је Влада, па је тако премијер Радован Виштовић затражио од Министарства здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Фондом здравственог осигурања омогуће да грађани Српске, који су остали без здравственог осигурања послије укидања ванредне ситуације, могу користити права из области здравствене заштите на прелазни период до 60 дана, како би радници могли да се ускладе са обавезама које налаже Закон о здравственој заштити, саопштено је из Владе.

Видео: БН

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Citalac 04.06.2023. 10:14
    Pa kad necete da pristanete da vam se uplacuju doprinosi, a da vam se smanji plata.
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 58m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 2m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 27m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    21h 17m
    0