Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja

03.06.2023. 10:11
1
IZVOR: rtvbn.com

Nakon prestanka važenja vanrednog stanja zbog virusa korona, koje je Vlada Republike Srpske ukinula 18. maja, prestalo je i obavezno zdravstveno osiguranje za sve građane.

Mnogi radnici, ali i osiguranici, zbog nagomilanih dugova ostali su bez zakonom propisanog prava na zdravstveno osiguranje.

Neophoda posjeta ljekaru, redovna kontorla ili hitno liječenje mnoge je ove sedmice šokiralo, jer su sve to morali da plate iz svog džepa ili na pregled uopšte nisu primljeni, sve zbog uskraćenog zdravstvenog osiguranja koje im po zakonu pripada, a koje preduzeća nisu uplatila. Jedno od njih je i javno preduzeće Šume Srpske.

- Mi nemamo zdravstveno osiguranje. Znači kako je ukinuta vanredna situacija zbog korona virusa, ni jedan radnik Šuma nema zdravstveno osiguranje 4900 radnika. Naši penzioneri ne mogu da se penzionišu zato što nemaju uplaćene doprinose za staž - istakla je predsjednik Sindikata radnika Šuma Republike Srpske Ljilja Čobanović.

Oslanjajući se na vanredno stanje mnoga javna preduzeća suočila su se s problemom nedostatka sredstava da zaposlenim plaćaju zdravstveno osiguranje, iako u Fondu podsjećaju da uslov za korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka.

Isto su potvrdili i iz Poreske uprave. Da apsurd bude veći, oni koji nas liječe, ne mogu da se liječe, jer zdravstvene ustanove grcaju u dugovima.

- Poslodavac je dužan da uplati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Toga smo mi svjesni tek onda kada odlazimo u penziju ili kada potražujemo neke obaveze, odnosno privilegije, koje nam pruza zdravstveno i PIO osiguranje. Tek tada znamo da li je nešto uplaćeno ili nije.kontrola nad uplatama doprinosa je Poreska uprava, a za kontrolu provođenja zakona je Ministarstvo finansija, znači kadija te tuži, kadija ti sudi. Ako se poštuje zakon koji je donesen, tada ne bi bilo nikakvih problema - rekao je Dr Slobodan Prtilop, predsjednik Izvršnog odbora komore doktora medicine Republike Srpske.

Da nisu samo radnici oštećeni ovim propustom, objašnjava i ratni vojni invalid Simeun Bukejlović iz Doboja, kome je liječenje neophodno, a zdravstveno osiguranje mu nije uplaćeno. Bukejlović postavlja pitanje kako je moguće da oni koji su branili Srpsku, nemaju ni minimalna prava. Kaže naš predsjednik nam uzima zadnje iz usta.

- Do sad sam imao besplatno liječenje, kad sam došao u utorak kod ljekara, ljekar mi reče – gospodine vi nemate zdravstveno osiguranje. Kažem gdje da idem, kaže isi u PIO. U PIO-u kažu mi nismo nadležni za to, idi u boračku. Došao sam u Boračku, kaže jeste deseta ste grupa invalida i kažem ja nije bitno koja sam grupa, ja sam ranjen u ime ove države.da sam ranjen i ime druge države, možda bi imao bolji status, nego što sam ranjen u ime druge države. I onda mi je ova iz Boračke dala koje dokumente ja treba da povadim, osam stavki da joj donesem i da pošalje ona za Banjaluku - rekao je Bukejlović.

Svako preduzeće je znalo kolki je iznos dugovanja. Ono ne pripada direktorima nego preduzeću, naglašava bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić. On ističe da su sredstva usmjeravana na sve drugo osim na obaveze za osiguranje.

- Svi se pozivaju da su to nečiji tuđi dugovi, a nema dugova da pripadaju ovom ili onom direktoru, dug je jedan i glasi na ustanovu. Ustanova je znala kada je potpisivala reprogram da će jednom morati platiti ta sredstva, odnosno svake godine po tom reprogramu ima tačan iznos sredstava koji se mora izmiriti, ali očigledno da im je daleko preče i isplativije da ta sredstva usmjeravaju u drugu stranu - naveo je Stanić.

Zbog velikog broja pritužbi i nemogućnosti liječenja, reagovala je Vlada, pa je tako premijer Radovan Vištović zatražio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja omoguće da građani Srpske, koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana, kako bi radnici mogli da se usklade sa obavezama koje nalaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti, saopšteno je iz Vlade.

Video: BN

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Citalac 04.06.2023. 10:14
  Pa kad necete da pristanete da vam se uplacuju doprinosi, a da vam se smanji plata.
Povezane vijesti
Zbog isteka roka i truljenja povučeno i uništeno 600 kilograma hrane u Srpskoj Zbog isteka roka i truljenja povučeno i uništeno 600 kilograma hrane u Srpskoj
Poklon od 100 GB neta uz savršeno povezane m:tel usluge Poklon od 100 GB neta uz savršeno povezane m:tel usluge
Prosječna junska plata u Srpskoj 1.426 KM Prosječna junska plata u Srpskoj 1.426 KM
Najčitanije
 • Pukao ringišpil u Palama
  9h 13m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  21h 52m
  1
 • U zaključanom stanu pronađena mrtva braća
  13h 20m
  0
 • Registrovana kozja kuga, uništeno oko 2.500 životinja
  11h 19m
  0
 • Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
  19h 46m
  0