Радници траже да Влада Републике Српске хитно донесе одлуку од судбини „Мофаса“

12.10.2021. 19:54
0
ИЗВОР: capital.ba

Радници „Мофаса“ окупили су се опет данас у Источном Сарајеву и затражили да Влада Републике Српске брже реагује и да до краја ове седмице нађе рјешење за покретање производње јер се ближи рок када ће суд одлучивати о стечају те фабрике.

Предсједник Синдикалне организације „Мофаса“ Зоран Лазаревић рекао је да немају информације да ли је и шта Влада Републике Српске одлучила у вези са даљом судбином те фабрике.

- Имали су састанак са већинским власницима који су понудили свој удио на продају, али већ 15 дана немамо никакву информацију шта су у Влади одлучили поводом тога. Састали смо се данас да опет упозоримо да се мора брже реаговати, да се ближи дан када ће суд одлучивати о стечају фабрике и, ако се ове седмице не нађе рјешење, бојимо се да ће сљедеће седмице бити већ касно - рекао је Лазаревић.

Раднике „Мофаса“, њих око 50, данас су саслушали градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, те им обећали да ће тражити од Владе да брже реагује и да донесе одлуку о судбини „Мофаса“ што прије.

- Радници ће се опет у четвртак састати испред фабрике, тај дан засиједа Влада и немамо намјеру да се разиђемо док не добијемо одговор Владе - истакао је Лазаревић.

CAPITAL подсјећа, предузеће „Мофас“ је прије шест година Влада Републике Српске формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта „Фамоса“.

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Paul Bernhardt“ има два одсто, њен власник Otte Dirk 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

 

Ови инвеститори су недавно најавили ликвидацију предузећа, којој се радници противе и позивају Владу у помоћ.

CAPITAL је објавио да Влада Републике Српске преговара са сувласницима „Мофаса“ из Источног Сарајева о куповини њиховог удјела у овом предузећу, како би спријечила стечај.

Аутор: Свјетлана Шурлан

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 49m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 30m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 29m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 41m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 35m
    0