Радницима сугерисано: Боље да идете сами него да будете технолошки вишак

03.02.2020. 09:07
0
ИЗВОР: zurnal.info

У Електрокрајини Бањалука радници су почетком јануара уз платне листе добили и писма, у којима им се сугерише да им је боље да се добровољно пријаве за отпремнину, него да касније буду проглашени технолошким вишком.

Апсурдно је да ће из „Електрокрајине“ у наредном периоду бити отпуштено 15 посто радника, а да је у прва три мјесеца прошле године запослено 45 особа. Очигледно је да за то није било стварне потребе, већ да су запослени по старом рецепту, политичке и страначке подобности.

Из Електропривреде Републике Српске саопштено је да ће више од 600 радника електродистрибутивних предузећа у оквиру Електро-Херцеговине, Електродистрибуције Пале, Електро-Добоја, Електрокрајине и Електро-Бијељине остати без посла. У ЕПРС су обезбиједили 27 милиона марака за оне који се добровољно пријаве за одлазак. 

То је тек прва фаза и за њих ће отпремнине бити веће. Потом слиједи друга фаза, у којој ће понуђене отпремнине бити ниже, а на крају ће се десити отпуштање вишка радника без икаквих накнада. 

У Електрокрајини Бањалука радници су почетком јануара уз платне листе добили и писма, у којима им се сугерише да им је боље да се добровољно пријаве за отпремнину, него да касније буду проглашени технолошким вишком.

Поједини запослени у Електрокрајини, не желећи да открију свој идентитет, послали су медијима допис тврдећи да 24. Јануара на огласној табли дирекције Електрокрајине Бањалука истакнута „Одлука“, донесена дан раније, према којој се доноси Правилник о стимулативној отпремнини и накнади за економско-социјално збрињавање радника. 

У одлуци је наведено да је тај Правилник у прилогу одлуке и њен саставни дио. Они су навели да на огласној табли предузећа није истакнут наведени Правилник, односно да радници немају увид у то шта он садржи, као ни која структура запослених је предвиђена за отпремнине. Оптужили су управу Електрокрајине да од радника скрива Правилник. 

Из Електрокрајине Бањалука демантовали су те оптужбе, наводећи да је Правилник, заједно са још два усвојена документа истакнут на огласној табли предузећа. 

У одговору Журналу наведено је да је то предузеће 23. јануара усвојило два документа: Програм оптимизације броја запослених у електродистрибутивним предузећима и Правилник о стимулативној отпремнини и накнади за економско-социјално збрињавање радника.

Слика

Поред тога, наведено је да је Управа ЕПРС са Одбором синдиката ове компаније усагласила и потписала документ „Мјерила и критеријуми оптимизације броја запослених у дистрибутивним предузећима на основу споразумног престанка радног односа уз остваривање права на стимулативну отпремнину и накнаду за економско-социјално збрињавање радника“.

„Дана 24.01.2020. год. Електрокрајина је сва три наведена документа истовремено истакла на огласној табли предузећа“, истиче се у одговору достављеном Журналу. 

Још је наведено да су у тим документима, између осталог, утврђени и износи стимулативних отпремнина и накнада за економско-социјално збрињавање радника. Отпремнине ће износити од 22.264 КМ до 50.820 КМ, а изузетак су радници из борачких категорија, инвалиди рада, самохрани родитељи и хранитељи породице којима је прописано увећање основног износа од 5 до 15 посто, у зависности од категорије.

Из Електрокрајине нису могли да одговоре колико ће укупно коштати процес реорганизације предузећа, наводећи да ће ти трошкови бити познати након окончања процеса.

Процијењено је да ће стимулативним отпремнинама бити збринуто 290 радника „Електрокрајине“, наведено је из тог предузећа.

Апсурдно је да ће из „Електрокрајине“ у наредном периоду бити отпуштено 15 посто радника или њих 290, а да је у прва три мјесеца прошле године запослено 45 нових радника. Очигледно је да за то није било стварне потребе, већ да су запослени по старом рецепту, политичке и страначке подобности. 

Годинама уназад је Електропривреда Републике Српске  пред изборе, по страначком принципу, запошљавала нове раднике. Новоупослени су постајали страначка војска и били су обавезни да на изборима гласају за странку преко које су добили посао. 

Сада је дошло вријеме за наплату погрешно вођене кадровске политике.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    9h 41m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    9h 23m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 17m
    3
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    23h 58m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    7h 12m
    0