Радну снагу школују за западне компаније

26.06.2023. 11:05
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Спорадичним програмима преквалификације за професионалне возаче у БиХ покушава се надомјестити све израженији недостатак тог кадра, а домаћи превозници тврде да те обуке само обезбјеђују додатну радну снагу за западно тржиште, те да такви потези нису рјешење за њихове нагомилане проблеме.

Спољнотрговинска комора БиХ расписала је недавно јавни позив за упис на програме почетног и периодичног стручног оспособљавања возача у међународном друмском превозу, а кандидати се могу пријавити до 14. јула. У комори наводе да није први пут да организују програме за оспособљавање возача те да су сличне активности спроводили од 2006. до 2010. године.

- Наш циљ је да запосленима у домаћим компанијама пружимо стручне едукације и квалификације како би унаприједили пословање и ојачали конкурентност на домаћем и иностраном тржишту. Транспортна индустрија, поготово друмски превоз робе, има изузетан значај за развој наше економије јер омогућава кретање производа и извоз - рекли су у Спољнотрговинској комори и додали да су од Министарства комуникација и транспорта БиХ добили одобрење за обављање послова обуке возача.

Предсједник Удружења саобраћаја и веза Привредне коморе Републике Српске и потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Дејан Мијић каже да је у Едукативном центру Привредне коморе у току обука за преквалификацију једне групе возача те да је покренута и иницијатива да Завод за запошљавање Републике Српске обезбиједи новац за финансирање тих преквалификација и трошкове полагања возачког испита. Он наводи да би тиме трајно било ријешено питање незапослености групе грађана који тешко долазе до посла.

- Сви који имају диплому занимања за којим тржиште рада нема потребу могу за кратко вријеме завршити преквалификацију, положити возачки испит и запослити се. Позивамо све који не могу наћи посао у својим занимањима да се јаве за наше програме. Моје предузеће је пружило шансу таквим возачима и углавном смо задовољни њима. Истина је и да одређени проценат схвати да није за тај посао и да оде - казао је Мијић.

С друге стране, предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић сматра да програми обуке и преквалификација немају никаквог смисла те да се на тај начин само обезбјеђују возачи западним компанијама.

- Нажалост, нико нам не може обезбиједити потребан број возача јер они нон-стоп одлазе на запад, а разлог су далеко веће плате. Шта нам вриједи да школујемо возаче кад им не можемо обезбиједити плату већу од 2.000 КМ, док у Њемачкој њихова примања премашују 4.000 евра. Ако нам већ мисле помоћи, институције на нивоу БиХ треба да се договоре и смање фискалне и парафискалне намете, одрекну се дијела акциза на гориво, изгласају нижу путарину и јефтинију регистрацију камиона - прича Грбић.

Он истиче да би такве мјере растеретиле домаће превозничке компаније и омогућиле им да повећају плате својим радницима.

- И сами смо планирали покренути програм обуке возача како бисмо дошли до потребног кадра, али готово да нема фирме у БиХ која није имала ситуацију да је запослила радника који је радио два, три мјесеца и чим је стекао одређено искуство, дао отказ и отишао у иностранство. Рјешење су веће плате, а ми за то немамо услове - објаснио је Грбић.

Олакшице

Никола Грбић истиче да масовни одлив возача из БиХ тек слиједи.

- Плашимо се шта ће бити након 1. августа, када на снагу ступа одлука Њемачке о признању возачких дозвола из БиХ. Та земља потражује 30.000 професионалних возача, а ми немамо рјешење да зауставимо раднике - жали се Грбић.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    13h 47m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    14h 19m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    9h 30m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    14h 28m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    17h 35m
    0