Радојичић: Тренутно нема потребе за радикалним мјерама, критичан је септембар

10.08.2020. 11:49
4
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је град Бањалука већ два мјесеца у сличном режиму када је ријеч о броју обољелих од вируса корона, што не захтијева предизимање нових, драстичних, радикалнијих мјера заштите.

- Број обољелих дневно варира од пет до чак 40, колико је било једног дана. Јуче смо имали троје-четворо, дан прије петнаестак, прије тога 20, тако да смо већ два мјесеца у константном режиму, који је, што се тиче града, одржив - рекао је Радојичић у Бањалуци.

Ако се то упореди са стањем које је било на почетку пандемије вируса корона, када је био већи број обољелих и смртних случајева, каже Радојичић, сада је нешто повољнија ситуација.

- Укупно гледано, ситуација јесте неповољнија јер се епидемија проширила на цијелу Републику Српску. Бањалука је прва почела спроводити мјере јер је прва имала обољеле и највећи број обољелих у дужем временском периоду - подсјетио је Радојичић.

 

Он је навео да сада има много других мјеста у којима је повећан број обољелих, додавши да се проширио и притисак на здравствени систем широм Српске.

- Тренутно се припремамо за септембар. Неколико пута смо говорили да је то сљедећи критични, преломни моменат јер ће доћи до повећаног броја контаката. Дјеца треба да крену у школу, градски превоз треба да почне да функционише у пуном капацитету, људи се враћају са годишњих одмора тако да имамо потенцијално далеко већи број лица у затвореном простору, што ствара услове за проширење вируса корона - упозорио је Радојичић.

Он каже да је град Бањалука фокусиран на припрему примарне здравствене заштите, те је додао да је одобрено додатних 150.000 КМ за опремање посебне ковид амбуланте у насељу Долац.

- Радимо припреме и у Дому здравља за одвајање једног школског диспанзера само за школски узраст, а додатно припремамо просторе у неколико амбуланти породичне медицине, укључујући Поликлинику, за лоше јесење и зимске метеоролошке услове. Сада десетине или стотине људи чекају вани, како се не би унијела зараза у објекат - навео је Радојичић.

 

Он каже да су градске власти Бањалуке у контакту са републичким нивоом у вези са почетком нове школске године, односно начин на који ће реаговати у случају појаве обољелих међу дјецом.

- У марту смо затварали школе, сада чекамо инструкцију ресорног минстарства и Института за јавно здравство како ће поступати у школама у случају евентуалне појаве случајева обољелих од вируса корона - рекао је Радојичић.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Ja 10.08.2020. 22:32
    Mora da virus zaobilazi skolsko dvoriste pa su nam djeca bezbjedna.
  • Generic placeholder image
    Ja 10.08.2020. 17:38
    A sto onda ne organizujete online nastavu za djecu?Cemu rizikovati zivote djece???
  • Generic placeholder image
    Гост 10.08.2020. 12:39
    Хоће ли се опет набављати покретна болница од пар милиончића?
  • Generic placeholder image
    Ja 10.08.2020. 12:29
    A zasto djeca nemaju online nastavu nego ih izlazete nepotrebnom riziku?
Повезане вијести
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    5h 24m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    18h 0m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    3h 20m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    2h 38m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    16h 14m
    0