Радовић: „Плашимо се да ће се суђење претворити у фарсу“

13.12.2022. 14:03
0
ИЗВОР: katera.news

Шест особа које су јутрос ухапшена на подручју Сарајева и Горажда, осумњичене су за убиство 56 жртава српске националности, међу којима је било и жена и дјеце, у селу Јошаница код Фоче, у децембру 1992. године.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Милика Радовић рекао је да су породице жртава, али и руководство Борачке организације, изгубили сваку наду да ће правда бити задовољeна.

- Надамо се да данашње хапшење неће бити само још једна парада у низу које организује Суд БиХ, не мислећи о томе да тако наносе поновни бол и патњу преживјелим свједоцима страдања у Јошаници – рекао је Радовић за Катеру.

Како истиче, највише се плаши да ће се суђење претворити у фарсу, а да ће осумњичени бити ослобођени или осуђени на минималне казне.

- Одмах након завршетка ратних дејстава, органи Борачке организације Републике Српске и полицијске структуре су кренули у доказивање и документовање овог стравичног злочина. Међутим, из необјашњивих разлога о томе се годинама ћутало – истиче он.

Свима је јасно, додаје Радовић, да се у Јошаници догодио свирепи злочин у којем је страдало српско живље које није успјело побјећи из села.

- Надамо се да ће Тужилашто и Суд БиХ коначно почети да се баве правом и правдом и да ће сходно почињеном злочину пресуђивати адекватне казне, без обзира на то којој националности припадају они који су вршили недјела – истакао је Радовић.

У освит никољданског јутра 1992. године, припадници војске тзв. АБиХ ушли су у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу, док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Тог јутра је на најмонструознији начин убијено 56 мјештана српске националности, међу којима и троје дјеце млађе од 11 година, а читаве породице су страдале док су славиле крсну славу.

Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце.

Десетак заселака Горње Јошанице избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће већ и помоћни објекти, уз нејач, убијана је и стока.

Коментари 0
Повезане вијести
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 23m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 21m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 47m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 2m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 41m
    0