Radović: „Plašimo se da će se suđenje pretvoriti u farsu“

13.12.2022. 14:03
0
IZVOR: katera.news

Šest osoba koje su jutros uhapšena na području Sarajeva i Goražda, osumnjičene su za ubistvo 56 žrtava srpske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i djece, u selu Jošanica kod Foče, u decembru 1992. godine.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Milika Radović rekao je da su porodice žrtava, ali i rukovodstvo Boračke organizacije, izgubili svaku nadu da će pravda biti zadovoljena.

- Nadamo se da današnje hapšenje neće biti samo još jedna parada u nizu koje organizuje Sud BiH, ne misleći o tome da tako nanose ponovni bol i patnju preživjelim svjedocima stradanja u Jošanici – rekao je Radović za Kateru.

Kako ističe, najviše se plaši da će se suđenje pretvoriti u farsu, a da će osumnjičeni biti oslobođeni ili osuđeni na minimalne kazne.

- Odmah nakon završetka ratnih dejstava, organi Boračke organizacije Republike Srpske i policijske strukture su krenuli u dokazivanje i dokumentovanje ovog stravičnog zločina. Međutim, iz neobjašnjivih razloga o tome se godinama ćutalo – ističe on.

Svima je jasno, dodaje Radović, da se u Jošanici dogodio svirepi zločin u kojem je stradalo srpsko življe koje nije uspjelo pobjeći iz sela.

- Nadamo se da će Tužilašto i Sud BiH konačno početi da se bave pravom i pravdom i da će shodno počinjenom zločinu presuđivati adekvatne kazne, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadaju oni koji su vršili nedjela – istakao je Radović.

U osvit nikoljdanskog jutra 1992. godine, pripadnici vojske tzv. ABiH ušli su u zaleđe srpskih položaja i paleći sve pred sobom, na kućnom pragu, dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Tog jutra je na najmonstruozniji način ubijeno 56 mještana srpske nacionalnosti, među kojima i troje djece mlađe od 11 godina, a čitave porodice su stradale dok su slavile krsnu slavu.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće već i pomoćni objekti, uz nejač, ubijana je i stoka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu
Predložen pritvor za 18 lica i mjere zabrane za njih pet Predložen pritvor za 18 lica i mjere zabrane za njih pet
Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    23h 11m
    0
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    1h 28m
    1
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    23h 18m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 0m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    14h 38m
    0