Радовић: Власт која се хвали задужењима треба да оде

21.04.2021. 12:27
0
ИЗВОР: Катера

Власт која се, умјесто новим инвестицијама, хвали задужењима треба да оде, поручио је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС, коментаришући ново задужење Републике Српске од 300 милиона евра на Лондонској берзи.

Радовић је рекао да би било много боље када би се предсједник СНСД-а  похвалио неким новим директним страним или домаћим инвестицијама у Српску, које су, напомиње Радовић, сведене на ниво од неколико десетина милиона КМ.

Он упозорава да је након овог задужења укупан дуг Републике Српске достигао рекордан износ од око 6,6 милијарди КМ.

- То је око 60% пројектованог бруто домаћег производа за ову годину, чиме нас је Влада Републике Српске и максимално законски задужила- истакао је Радовић.

Он напомиње да су услови отплате новог задужења од 300 милиона евра веома неповољни са изузетно високом годишњом каматном стопом од 4,75%.

- Приватна предузећа у Републици Српској се задужују по драстично нижој каматној стопи од око 3% годишње, што довољно говори о стању наших јавних финансија - нагласио је Радовић.

Каже да је након овог задужења укупан дуг Републике Српске по први пут премашио укупан дуг ФБиХ, који износи 6,3 милијарде КМ, упркос томе што ФБиХ има далеко више становника. 

- Практично значи да је сваки грађанин Српске дужан око 5.800 КМ, док је наспрам тога сваки грађанин ФБиХ дужан око 2.600 КМ - појаснио је Радовић.

Он каже да је власт предвођена СНСД-ом потпуно изгубила осјећај за реалност.

- Власт која задужење на Лондонској берзи од 300 милиона евра  или 22% буџетских прихода представља као успјех, без обзира ко је будући повјерилац, а зарад враћања других обавеза, треба што прије да оде, јер је очито изгубила компас. Много би боље било да се предсједник СНСД-а похвалио неким новим директним страним или домаћим инвестицијама које су сведене на ниво од неколико десетина милиона КМ - рекао је Радовић.

Он је поручио да је вријеме за економски патриотизам и за економске реформе, а не за замазивање очију грађана подизањем политичких тензија.

- Стандард грађана је веома низак, јер је власт на челу са СНСД-ом кредите трошила на скупе зграде и софтвере, луксузне аутомобиле, авионе, хеликоптере, а не за раст плата, пензија и рјешавање проблема борачких и других категорија - истакао је Радовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 20m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 55m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 54m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21m
    0