Радовић: Власт која се хвали задужењима треба да оде

21.04.2021. 12:27
0
ИЗВОР: Катера

Власт која се, умјесто новим инвестицијама, хвали задужењима треба да оде, поручио је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС, коментаришући ново задужење Републике Српске од 300 милиона евра на Лондонској берзи.

Радовић је рекао да би било много боље када би се предсједник СНСД-а  похвалио неким новим директним страним или домаћим инвестицијама у Српску, које су, напомиње Радовић, сведене на ниво од неколико десетина милиона КМ.

Он упозорава да је након овог задужења укупан дуг Републике Српске достигао рекордан износ од око 6,6 милијарди КМ.

- То је око 60% пројектованог бруто домаћег производа за ову годину, чиме нас је Влада Републике Српске и максимално законски задужила- истакао је Радовић.

Он напомиње да су услови отплате новог задужења од 300 милиона евра веома неповољни са изузетно високом годишњом каматном стопом од 4,75%.

- Приватна предузећа у Републици Српској се задужују по драстично нижој каматној стопи од око 3% годишње, што довољно говори о стању наших јавних финансија - нагласио је Радовић.

Каже да је након овог задужења укупан дуг Републике Српске по први пут премашио укупан дуг ФБиХ, који износи 6,3 милијарде КМ, упркос томе што ФБиХ има далеко више становника. 

- Практично значи да је сваки грађанин Српске дужан око 5.800 КМ, док је наспрам тога сваки грађанин ФБиХ дужан око 2.600 КМ - појаснио је Радовић.

Он каже да је власт предвођена СНСД-ом потпуно изгубила осјећај за реалност.

- Власт која задужење на Лондонској берзи од 300 милиона евра  или 22% буџетских прихода представља као успјех, без обзира ко је будући повјерилац, а зарад враћања других обавеза, треба што прије да оде, јер је очито изгубила компас. Много би боље било да се предсједник СНСД-а похвалио неким новим директним страним или домаћим инвестицијама које су сведене на ниво од неколико десетина милиона КМ - рекао је Радовић.

Он је поручио да је вријеме за економски патриотизам и за економске реформе, а не за замазивање очију грађана подизањем политичких тензија.

- Стандард грађана је веома низак, јер је власт на челу са СНСД-ом кредите трошила на скупе зграде и софтвере, луксузне аутомобиле, авионе, хеликоптере, а не за раст плата, пензија и рјешавање проблема борачких и других категорија - истакао је Радовић.

Коментари 0
Повезане вијести
ОО СДС Источно Ново Сарајево осудио пријетње и напад у просторијама странке
Шаровић и Бореновић честитали Дан Војске Републике Српске
Шаровић: Нећемо бити дио Додикове игре
Најчитаније
 • Вирусом корона заражено пет особа у Источном Сарајеву
  14h 4m
  0
 • Српску Илиџу часно одбранили Илиџанци (ФОТО)
  11h 48m
  1
 • На Електротехничком факултету промовисана кампања уписа студената (ВИДЕО)
  13h 30m
  0
 • Мандић: Под хитно смијенити Градски одбор СНС Београд, са Небојшом Стефановићем на челу
  8h 36m
  0
 • Додик: Српска као самостална држава за три године би постала чланица ЕУ
  13h 33m
  1