Radović: Vlast koja se hvali zaduženjima treba da ode

21.04.2021. 12:27
0
IZVOR: Katera

Vlast koja se, umjesto novim investicijama, hvali zaduženjima treba da ode, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, komentarišući novo zaduženje Republike Srpske od 300 miliona evra na Londonskoj berzi.

Radović je rekao da bi bilo mnogo bolje kada bi se predsjednik SNSD-a  pohvalio nekim novim direktnim stranim ili domaćim investicijama u Srpsku, koje su, napominje Radović, svedene na nivo od nekoliko desetina miliona KM.

On upozorava da je nakon ovog zaduženja ukupan dug Republike Srpske dostigao rekordan iznos od oko 6,6 milijardi KM.

- To je oko 60% projektovanog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, čime nas je Vlada Republike Srpske i maksimalno zakonski zadužila- istakao je Radović.

On napominje da su uslovi otplate novog zaduženja od 300 miliona evra veoma nepovoljni sa izuzetno visokom godišnjom kamatnom stopom od 4,75%.

- Privatna preduzeća u Republici Srpskoj se zadužuju po drastično nižoj kamatnoj stopi od oko 3% godišnje, što dovoljno govori o stanju naših javnih finansija - naglasio je Radović.

Kaže da je nakon ovog zaduženja ukupan dug Republike Srpske po prvi put premašio ukupan dug FBiH, koji iznosi 6,3 milijarde KM, uprkos tome što FBiH ima daleko više stanovnika. 

- Praktično znači da je svaki građanin Srpske dužan oko 5.800 KM, dok je naspram toga svaki građanin FBiH dužan oko 2.600 KM - pojasnio je Radović.

On kaže da je vlast predvođena SNSD-om potpuno izgubila osjećaj za realnost.

- Vlast koja zaduženje na Londonskoj berzi od 300 miliona evra  ili 22% budžetskih prihoda predstavlja kao uspjeh, bez obzira ko je budući povjerilac, a zarad vraćanja drugih obaveza, treba što prije da ode, jer je očito izgubila kompas. Mnogo bi bolje bilo da se predsjednik SNSD-a pohvalio nekim novim direktnim stranim ili domaćim investicijama koje su svedene na nivo od nekoliko desetina miliona KM - rekao je Radović.

On je poručio da je vrijeme za ekonomski patriotizam i za ekonomske reforme, a ne za zamazivanje očiju građana podizanjem političkih tenzija.

- Standard građana je veoma nizak, jer je vlast na čelu sa SNSD-om kredite trošila na skupe zgrade i softvere, luksuzne automobile, avione, helikoptere, a ne za rast plata, penzija i rješavanje problema boračkih i drugih kategorija - istakao je Radović.

Komentari 0
Povezane vijesti
OO SDS Istočno Novo Sarajevo osudio prijetnje i napad u prostorijama stranke
Šarović i Borenović čestitali Dan Vojske Republike Srpske
Šarović: Nećemo biti dio Dodikove igre
Najčitanije
 • Virusom korona zaraženo pet osoba u Istočnom Sarajevu
  14h 7m
  0
 • Srpsku Ilidžu časno odbranili Ilidžanci (FOTO)
  11h 51m
  1
 • Na Elektrotehničkom fakultetu promovisana kampanja upisa studenata (VIDEO)
  13h 33m
  0
 • Mandić: Pod hitno smijeniti Gradski odbor SNS Beograd, sa Nebojšom Stefanovićem na čelu
  8h 39m
  0
 • Dodik: Srpska kao samostalna država za tri godine bi postala članica EU
  13h 36m
  1