РАИС: "Паметни град - могућност развоја локалне заједнице"

19.06.2020. 09:28
0
ИЗВОР: Srna

Градска развојна агенција Источно Сарајево организовала је онлајн радионицу о теми "Паметни град - могућност развоја локалне заједнице" током које су учесницима представљени пилот пројекти који се односе на области паметне јавне расвјете и паметних енергетски ефикасних зграда.

Радионица, у оквиру пројекта "Паметни град", организована је с циљем јачања капацитета представника општина и градова широм БиХ, саопштено је из Градске развојне агенције Источно Сарајево.

Учесницима су представљене могуће примјене концепта "Паметни град" и користи његове примјене, уз осврт на доступне изворе финансирања иновативних рјешења, јер, како се наводи у саопштењу, финансијска средства су један од кључних изазова општина и градова у БиХ.

У саопштењу се додаје да су учесницима на радионици, која је одржана представљени и примјери добре праксе из Хрватске и Србије.

Посебно је истакнут пилот пројекат који је Градска развојна агенција реализовала на подручју општине Источна Илиџа, а којим су, на постојеће стубове јавне расвјете, на шеталишту у Дабробосанској улици, постављени сензори за мјерење кретања и квалитета ваздуха.

Нови систем уличне расвјете омогућава уштеду у потрошњи електричне енергије, а у складу са тим и средства у буџету општине, уз позитиван утицај на животну средину, наводи се у саопштењу.

Реализација пројекта "Паметни град" почела је 1. августа 2018. године и трајаће до 31. јула ове године, а буџет пројекта износи 2,5 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
„Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији „Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14m
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    13h 36m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    23h 54m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    1h 6m
    0