RAIS: "Pametni grad - mogućnost razvoja lokalne zajednice"

19.06.2020. 09:28
0
IZVOR: Srna

Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo organizovala je onlajn radionicu o temi "Pametni grad - mogućnost razvoja lokalne zajednice" tokom koje su učesnicima predstavljeni pilot projekti koji se odnose na oblasti pametne javne rasvjete i pametnih energetski efikasnih zgrada.

Radionica, u okviru projekta "Pametni grad", organizovana je s ciljem jačanja kapaciteta predstavnika opština i gradova širom BiH, saopšteno je iz Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Učesnicima su predstavljene moguće primjene koncepta "Pametni grad" i koristi njegove primjene, uz osvrt na dostupne izvore finansiranja inovativnih rješenja, jer, kako se navodi u saopštenju, finansijska sredstva su jedan od ključnih izazova opština i gradova u BiH.

U saopštenju se dodaje da su učesnicima na radionici, koja je održana predstavljeni i primjeri dobre prakse iz Hrvatske i Srbije.

Posebno je istaknut pilot projekat koji je Gradska razvojna agencija realizovala na području opštine Istočna Ilidža, a kojim su, na postojeće stubove javne rasvjete, na šetalištu u Dabrobosanskoj ulici, postavljeni senzori za mjerenje kretanja i kvaliteta vazduha.

Novi sistem ulične rasvjete omogućava uštedu u potrošnji električne energije, a u skladu sa tim i sredstva u budžetu opštine, uz pozitivan uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Realizacija projekta "Pametni grad" počela je 1. avgusta 2018. godine i trajaće do 31. jula ove godine, a budžet projekta iznosi 2,5 miliona evra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 27m
    5
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 59m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 37m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 9m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 42m
    0