Рајчевић: ЕТФ у Источном Сарајеву један од најреферентнијих организационих јединица

18.05.2021. 13:36
0
ИЗВОР: Катера

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић посјетио је данас Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву и разговарао са деканом ове високошколске установе Божидаром Поповићем.

Министар Срђан Рајчевић рекао је да је задовољан што је посјетио Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, један од најреферентнијих организационих јединица овог универзитета и према његовим ријечима, перјаницу Универзитета, управо због добрих резултата које овај факултет остварује.

- Посебно ми је задовољство било да чујем да је овај факултет у текућој школској години остварио за 30 одсто већи број уписа студената у односу на претходну академску годину. То је резултат заједничких напора и Универзитета у Источном Сарајеву, односно Електротехничког факултета с једне и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво са друге стране – истакао је Рајчевић.

Он је додао да се нада да ће се тај тренд наставити и у будућности и да ће се већ кроз прве уписне рокове остварити већи број студената на јавним универзитетима у Српској.

Слика

Фото: Дарко Ковачевић

Рајчевић је истакао да је на данашњем састанку разговарано и о пријеко потребној сарадњи науке и привреде.

- Као што знате, ја често апострофирам да без сарадње науке и привреде нема ни науке ни привреде. Мислим да Електротехнички факултет конкретно може да да највише јер је чињеница да већ на четвртој години овог факултета, на појединим студијским програма, немате студената који већ нису стипендисти компанија из реалног сектора – рекао је Рајчевић, истичући да то довољно говори о томе колико су ти профили тражени на тржишту рада.

Осврћући се на теме о којима се говорило на састанку, Рајчевић је изјавио да је потребно конкретизовати сарадњу са предузећима из електроенергетског сектора, прије свега са Електропривредом Српске.

- Ја сам данас на себе преузео да сљедеће седмице организујем састанак између менаџмената Електротехничког факултета и Електропривреде и да видимо како можемо да ангажујемо студенте који студирају на Студијском програму енергетике у систему Електропривреде Српске – рекао је Рајић.

Рајић је истакао да ће дати свој допринос да електротехнички факултети на оба јавна универзитета добију мјесто које заслужују, односно да буду највидљивије организационе јединице.

Декан Електротехничког факултета Божидар Поповић рекао је да је на састанку говорено о промоцији науке и Електротехничког факултета у региону, пословно-техничкој сарадњи овог факултета са привредницима, као и промоцији Међународног симпозијума “Инфотех”, који ЕТФ организује већ 20 година.

Слика

Фото: Дарко Ковачевић

- Министарство је изразило жељу да нам пружи подршку око уписне промоције. Заједно треба да промовишемо не само овај факултет него оба државна универзитета како бисмо повећали број уписаних бруцоша у текућој години и тако остарили бољи упис од прошлогодишњег – рекао је Поповић, истучући да ове године очекују упис 100 бруцоша на Електротехнички факултет у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, овај факултет има добар кадар, јаку научну базу коју потврђује велики број пројеката који се реализују, а неки од њих су четири „ERASMUS програма и одлична сарадња са привредом и привредним субјектима.

Слика

Фото: Катера

Поповић је истакао да је данашњи састанак био прилика да се министру Рајчевићу уручи плакета коју Електротехнички факултет додјељује Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске за дугогодишњу подршку у организацији “Инфотеха”.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Састанак због имплементације система "Амберт алерт" у Српској Састанак због имплементације система "Амберт алерт" у Српској
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 31m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 15m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 0m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 59m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 5m
    0