Rajčević: ETF u Istočnom Sarajevu jedan od najreferentnijih organizacionih jedinica

18.05.2021. 13:36
0
IZVOR: Katera

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević posjetio je danas Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i razgovarao sa dekanom ove visokoškolske ustanove Božidarom Popovićem.

Ministar Srđan Rajčević rekao je da je zadovoljan što je posjetio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jedan od najreferentnijih organizacionih jedinica ovog univerziteta i prema njegovim riječima, perjanicu Univerziteta, upravo zbog dobrih rezultata koje ovaj fakultet ostvaruje.

- Posebno mi je zadovoljstvo bilo da čujem da je ovaj fakultet u tekućoj školskoj godini ostvario za 30 odsto veći broj upisa studenata u odnosu na prethodnu akademsku godinu. To je rezultat zajedničkih napora i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Elektrotehničkog fakulteta s jedne i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa druge strane – istakao je Rajčević.

On je dodao da se nada da će se taj trend nastaviti i u budućnosti i da će se već kroz prve upisne rokove ostvariti veći broj studenata na javnim univerzitetima u Srpskoj.

Slika

Foto: Darko Kovačević

Rajčević je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano i o prijeko potrebnoj saradnji nauke i privrede.

- Kao što znate, ja često apostrofiram da bez saradnje nauke i privrede nema ni nauke ni privrede. Mislim da Elektrotehnički fakultet konkretno može da da najviše jer je činjenica da već na četvrtoj godini ovog fakulteta, na pojedinim studijskim programa, nemate studenata koji već nisu stipendisti kompanija iz realnog sektora – rekao je Rajčević, ističući da to dovoljno govori o tome koliko su ti profili traženi na tržištu rada.

Osvrćući se na teme o kojima se govorilo na sastanku, Rajčević je izjavio da je potrebno konkretizovati saradnju sa preduzećima iz elektroenergetskog sektora, prije svega sa Elektroprivredom Srpske.

- Ja sam danas na sebe preuzeo da sljedeće sedmice organizujem sastanak između menadžmenata Elektrotehničkog fakulteta i Elektroprivrede i da vidimo kako možemo da angažujemo studente koji studiraju na Studijskom programu energetike u sistemu Elektroprivrede Srpske – rekao je Rajić.

Rajić je istakao da će dati svoj doprinos da elektrotehnički fakulteti na oba javna univerziteta dobiju mjesto koje zaslužuju, odnosno da budu najvidljivije organizacione jedinice.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović rekao je da je na sastanku govoreno o promociji nauke i Elektrotehničkog fakulteta u regionu, poslovno-tehničkoj saradnji ovog fakulteta sa privrednicima, kao i promociji Međunarodnog simpozijuma “Infoteh”, koji ETF organizuje već 20 godina.

Slika

Foto: Darko Kovačević

- Ministarstvo je izrazilo želju da nam pruži podršku oko upisne promocije. Zajedno treba da promovišemo ne samo ovaj fakultet nego oba državna univerziteta kako bismo povećali broj upisanih brucoša u tekućoj godini i tako ostarili bolji upis od prošlogodišnjeg – rekao je Popović, istučući da ove godine očekuju upis 100 brucoša na Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet ima dobar kadar, jaku naučnu bazu koju potvrđuje veliki broj projekata koji se realizuju, a neki od njih su četiri „ERASMUS programa i odlična saradnja sa privredom i privrednim subjektima.

Slika

Foto: Katera

Popović je istakao da je današnji sastanak bio prilika da se ministru Rajčeviću uruči plaketa koju Elektrotehnički fakultet dodjeljuje Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske za dugogodišnju podršku u organizaciji “Infoteha”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi Opština Istočna Ilidža finansijski podržava odlazak djece u školu u prirodi
Sastanak zbog implementacije sistema "Ambert alert" u Srpskoj Sastanak zbog implementacije sistema "Ambert alert" u Srpskoj
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 57m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    2h 2m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 30m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    21h 4m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    2h 9m
    0