РАК-у поднесена пријава против БХ Радија 1: Шире мржњу са заједничког таласа

18.07.2020. 17:03
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих упутио је у петак Регулаторној агенцији за комуникације БиХ (РАК) приговор против БХ Радија 1 због емитовања “Извјештаја о негирању геноцида” чији је аутор Меморијални центар Сребреница-Поточари.

Директор Центра Милорад Којић каже да је приговор поднесен због кршења општих програмских принципа, кодекса о аудио-визуелним медијским услугама и медијским услугама радија.

– Приговор се посебно односи на говор мржње, правичност и непристрасност. Конкретно, у емисији БХ Радија 1 у пет епизода је емитован “Извјештај о негирању геноцида”. Заузети су једнострани и субјективни ставови, а посебан проблем представља терминологија која је коришћена у емисији чијом примјеном се шири вјерска и национална мржња и етикетира цијели српски народ и Српска православна црква – каже Којић.

Истовремено, истиче он, српске жртве се омаловажавају на најприземнији начин и то констатацијом да су српске жртве историјски фалсификоване.

– На овај начин деградиране су неспорне српске жртве страдале у протеклом рату. Евидентно је да су у предметној емисији на груб начин кршена људска права и осјећања припадника српског народа, а све ово представља грубо кршење уређивачких начела јавног РТВ сервиса која, између осталог, прописују обавезу да програмски садржаји промовишу људска права, демократске слободе, друштвену правду, толеранцију и разумијевање међу припадницима заједнице – закључује Којић.

Послије емитовања спорног извјештаја на БХ Радију 1, од њега су се оградили директорица БХ Радија 1 Пејка Медић, као и чланови Управног одбора БХРТ-а Љубомир Зубер и Дејана Радовановић-Шаренац. Њих троје су послали заједничко саопштење у којем су навели да “садржај ‘Извјештаја о негирању геноцида’ није у складу са Уређивачким принципима БХРТ-а, као и да терминологија коришћена у извјештају доприноси ширењу вјерске и националне мржње, те етикетирању и стављању мете на чело једном комплетном народу и Српској православној цркви. Након овога, директорица БХ Радија 1 Пејка Медић била је на мети увреда, а путем друштвених мрежа упућиване су пријетње њој и њеној породици.

Удружење новинара Републике Српске у петак је најоштрије осудило пријетње, а од надлежних органа захтијева да пронађу и казне починиоце.

– Посебно упозоравамо на сам коријен оваквих недопустивих појава, а то је континуирана култура говора мржње према српском народу, која се толерише од надлежних органа и цјелокупне јавности у ФБиХ, а посебно у вријеме комеморације у Поточарима. Указујемо и на понављајућу кампању дијела медија из ФБиХ против свих српских кадрова на БХРТ-у, који су се покушали супротставити ширењу вјерске и националне мржње, а која се служи крајње нетачним подацима и погрдним квалификацијама Срба и Републике Српске – наводи се у саопштењу Удружења новинара Републике Српске.

Хушкање публике

Удружење новинара Републике Српске захтијева да нашим колегама у ФБиХ буду омогућени радни услови без страха за физичку безбједност, а затим и да надлежни органи почну санкционисати говор мржње у федералним медијима.

– Такав начин извјештавања, тј. хушкања публике, јесте и основни кривац и покретач оваквих пријетњи, а, уколико се на њих не реагује, и могућих физичких напада – наводи се у саопштењу овог удружења.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића Кажњен директор РАК-а, покренут поступак против министра Хуртића
Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
Американци развијају ефикасну таблету против рака Американци развијају ефикасну таблету против рака
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 15m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 48m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 25m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 54m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 52m
    0