RAK-u podnesena prijava protiv BH Radija 1: Šire mržnju sa zajedničkog talasa

18.07.2020. 17:03
0
IZVOR: glassrpske.com

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih uputio je u petak Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) prigovor protiv BH Radija 1 zbog emitovanja “Izvještaja o negiranju genocida” čiji je autor Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Direktor Centra Milorad Kojić kaže da je prigovor podnesen zbog kršenja opštih programskih principa, kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

– Prigovor se posebno odnosi na govor mržnje, pravičnost i nepristrasnost. Konkretno, u emisiji BH Radija 1 u pet epizoda je emitovan “Izvještaj o negiranju genocida”. Zauzeti su jednostrani i subjektivni stavovi, a poseban problem predstavlja terminologija koja je korišćena u emisiji čijom primjenom se širi vjerska i nacionalna mržnja i etiketira cijeli srpski narod i Srpska pravoslavna crkva – kaže Kojić.

Istovremeno, ističe on, srpske žrtve se omalovažavaju na najprizemniji način i to konstatacijom da su srpske žrtve istorijski falsifikovane.

– Na ovaj način degradirane su nesporne srpske žrtve stradale u proteklom ratu. Evidentno je da su u predmetnoj emisiji na grub način kršena ljudska prava i osjećanja pripadnika srpskog naroda, a sve ovo predstavlja grubo kršenje uređivačkih načela javnog RTV servisa koja, između ostalog, propisuju obavezu da programski sadržaji promovišu ljudska prava, demokratske slobode, društvenu pravdu, toleranciju i razumijevanje među pripadnicima zajednice – zaključuje Kojić.

Poslije emitovanja spornog izvještaja na BH Radiju 1, od njega su se ogradili direktorica BH Radija 1 Pejka Medić, kao i članovi Upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber i Dejana Radovanović-Šarenac. Njih troje su poslali zajedničko saopštenje u kojem su naveli da “sadržaj ‘Izvještaja o negiranju genocida’ nije u skladu sa Uređivačkim principima BHRT-a, kao i da terminologija korišćena u izvještaju doprinosi širenju vjerske i nacionalne mržnje, te etiketiranju i stavljanju mete na čelo jednom kompletnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon ovoga, direktorica BH Radija 1 Pejka Medić bila je na meti uvreda, a putem društvenih mreža upućivane su prijetnje njoj i njenoj porodici.

Udruženje novinara Republike Srpske u petak je najoštrije osudilo prijetnje, a od nadležnih organa zahtijeva da pronađu i kazne počinioce.

– Posebno upozoravamo na sam korijen ovakvih nedopustivih pojava, a to je kontinuirana kultura govora mržnje prema srpskom narodu, koja se toleriše od nadležnih organa i cjelokupne javnosti u FBiH, a posebno u vrijeme komemoracije u Potočarima. Ukazujemo i na ponavljajuću kampanju dijela medija iz FBiH protiv svih srpskih kadrova na BHRT-u, koji su se pokušali suprotstaviti širenju vjerske i nacionalne mržnje, a koja se služi krajnje netačnim podacima i pogrdnim kvalifikacijama Srba i Republike Srpske – navodi se u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

Huškanje publike

Udruženje novinara Republike Srpske zahtijeva da našim kolegama u FBiH budu omogućeni radni uslovi bez straha za fizičku bezbjednost, a zatim i da nadležni organi počnu sankcionisati govor mržnje u federalnim medijima.

– Takav način izvještavanja, tj. huškanja publike, jeste i osnovni krivac i pokretač ovakvih prijetnji, a, ukoliko se na njih ne reaguje, i mogućih fizičkih napada – navodi se u saopštenju ovog udruženja.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kažnjen direktor RAK-a, pokrenut postupak protiv ministra Hurtića Kažnjen direktor RAK-a, pokrenut postupak protiv ministra Hurtića
Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
Amerikanci razvijaju efikasnu tabletu protiv raka Amerikanci razvijaju efikasnu tabletu protiv raka
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    18h 10m
    18
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    7h 1m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    12h 39m
    0
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    16h 24m
    0
  • Vanilice sa orasima
    13h 28m
    0