Расте број пензионера који поново заснивају радни однос

13.03.2023. 16:48
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

У Српској је крајем фебруара било укупно 6.830 пензионера који су истовремено и радили, што је за 296 више него крајем прошле године, када су била запослена њих 6.534.

Према подацима Фонда ПИО, у 2021. године било је пријављено 5.607 осигураника, који су истовремено имали и статус корисника права.

– И на овим просторима, реалност је да привреда све теже обезбјеђује  потребан број радника или стручњака одређених профила, који су и одраније дефицитарни. Данас је то још израженије, усљед економске миграције радне снаге у иностранство у потрази за више плаћеним и бољим пословима. Тако, у пракси, све више  корисника права на пензију поново стиче статус осигураника, односно запосленог, који и даље раде – кажу у Фонду ПИО.

Наглашавају да број корисника права на пензију који истовремено имају и статус осигураника, у континуитету има тенденцију раста.

– Највећи број корисника права са статусом осигураника имамо у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Приједору, Источном Сарајеву, Требињу, Зворнику,  Градишци. Дјелатности у којима  корисници права на пензију са статусом осигураника најчешће раде, јесу грађевинарство, саобраћај, прехрамбена индустрије, телекомуниукације, рударство, гдје се најчешће траже стручњаци са одговарајућом лиценцом. Слиједи  област здравства, високог образовања, комерцијална пољопривредна газдинства, љекари, адвокати, заједнице етажних власника, али у мањем броју. Не постоји старосна граница до које неко може бити ангажован у погледу да, као корисник права на пензију истовремено има и статус осигураника, по неком од  видова осигурања – објашњавају у Фонду ПИО.

Пријава на пуно радно вријеме од осам часова је код једне трећине или око 2.000 оних који имају статус корисник/осигураник. Око 250 је пријављено на пола радног времена, односно четири сата, око 100 је пријављено на два сата, док је око 4.000 пријављено по основу накнаде за привремене или повремене послове, накнаде по уговору о дјелу, ауторског или другог уговор, чланства у органима управљања и друго што није обавезни вид осигурања у смислу радног односа.

За особе гдје је пријава по основу радног односа за пуно или непуно радно вријеме, плаћају се све обавезе буџету у погледу пореза и доприноса.

– Како кажу у овом фонду, Законом о ПИО РС прописано је да корисник самостале пензије (старосне и инвалидске), након што оствари  право на пензију, може стећи и статус осигураника, без сметње у погледу обуставе исплате пензије. С друге стране, кориснику породичне пензије стицањем статуса осигураника, исплата пензије обуставља се за период трајања осигурања, а преосталим корисницима одређује се нови износ пензије – поручују из Фонда ПИО.

Аутор: Маја Радоја

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 13.03.2023. 19:19
    Fino ste to smislili,svaka vam cast
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Позив за ажурирање документације за остваривање пензије Позив за ажурирање документације за остваривање пензије
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 2m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    13h 59m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    20h 6m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    17h 20m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    16h 18m
    0