Raste broj penzionera koji ponovo zasnivaju radni odnos

13.03.2023. 16:48
1
IZVOR: srpskainfo.com

U Srpskoj je krajem februara bilo ukupno 6.830 penzionera koji su istovremeno i radili, što je za 296 više nego krajem prošle godine, kada su bila zaposlena njih 6.534.

Prema podacima Fonda PIO, u 2021. godine bilo je prijavljeno 5.607 osiguranika, koji su istovremeno imali i status korisnika prava.

– I na ovim prostorima, realnost je da privreda sve teže obezbjeđuje  potreban broj radnika ili stručnjaka određenih profila, koji su i odranije deficitarni. Danas je to još izraženije, usljed ekonomske migracije radne snage u inostranstvo u potrazi za više plaćenim i boljim poslovima. Tako, u praksi, sve više  korisnika prava na penziju ponovo stiče status osiguranika, odnosno zaposlenog, koji i dalje rade – kažu u Fondu PIO.

Naglašavaju da broj korisnika prava na penziju koji istovremeno imaju i status osiguranika, u kontinuitetu ima tendenciju rasta.

– Najveći broj korisnika prava sa statusom osiguranika imamo u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku,  Gradišci. Djelatnosti u kojima  korisnici prava na penziju sa statusom osiguranika najčešće rade, jesu građevinarstvo, saobraćaj, prehrambena industrije, telekomuniukacije, rudarstvo, gdje se najčešće traže stručnjaci sa odgovarajućom licencom. Slijedi  oblast zdravstva, visokog obrazovanja, komercijalna poljoprivredna gazdinstva, ljekari, advokati, zajednice etažnih vlasnika, ali u manjem broju. Ne postoji starosna granica do koje neko može biti angažovan u pogledu da, kao korisnik prava na penziju istovremeno ima i status osiguranika, po nekom od  vidova osiguranja – objašnjavaju u Fondu PIO.

Prijava na puno radno vrijeme od osam časova je kod jedne trećine ili oko 2.000 onih koji imaju status korisnik/osiguranik. Oko 250 je prijavljeno na pola radnog vremena, odnosno četiri sata, oko 100 je prijavljeno na dva sata, dok je oko 4.000 prijavljeno po osnovu naknade za privremene ili povremene poslove, naknade po ugovoru o djelu, autorskog ili drugog ugovor, članstva u organima upravljanja i drugo što nije obavezni vid osiguranja u smislu radnog odnosa.

Za osobe gdje je prijava po osnovu radnog odnosa za puno ili nepuno radno vrijeme, plaćaju se sve obaveze budžetu u pogledu poreza i doprinosa.

– Kako kažu u ovom fondu, Zakonom o PIO RS propisano je da korisnik samostale penzije (starosne i invalidske), nakon što ostvari  pravo na penziju, može steći i status osiguranika, bez smetnje u pogledu obustave isplate penzije. S druge strane, korisniku porodične penzije sticanjem statusa osiguranika, isplata penzije obustavlja se za period trajanja osiguranja, a preostalim korisnicima određuje se novi iznos penzije – poručuju iz Fonda PIO.

Autor: Maja Radoja

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Goran 13.03.2023. 19:19
  Fino ste to smislili,svaka vam cast
Povezane vijesti
Ček od FBiH nije dočekalo 30.000 penzionera Ček od FBiH nije dočekalo 30.000 penzionera
Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj Počinje isplata uvećanih penzija u Srpskoj
Penzije u Srpskoj od januara veće za 13 do 15 odsto Penzije u Srpskoj od januara veće za 13 do 15 odsto
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 7m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  17h 29m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  7h 35m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  16h 30m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  13h 26m
  0