Ратари на мукама, несташица сјеменског кукуруза

10.03.2022. 07:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Несташица, али и превисоке цијене репроматеријала велики су проблеми који се налазе пред пољопривредним произвођачима за предстојећу прољећну сјетву, сагласни су саговорници "Независних новина".

Истичу да је разлог несташице, али и скока цијена управо поремећај у снабдијевању који је настао због сукоба Украјине и Русије.

Наводе да је тренутно несташица сјемена кукуруза на тржишту, али и минералног ђубрива, које већ мјесецима руши рекорде што се тиче цијене.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, рекао је да је присутна несташица сјемена појединих хибрида кукуруза, обично оних најроднијих.

- Оно што је још горе по пољоприведнике пред прољећну сјетву је да цијене минералног ђубрива вртоглаво расту. Ова криза у Украјини и Русији која се дешава довела је до поновног пораста цијене минералног ђубрива, будући да знамо да су ове земље наши највећи добављачи - казао је Маринковић за "Независне новине".

Како је рекао, будући да је БиХ увозничка земља, подложни смо свакој осцилацији на тржишту, како у погледу количина, тако и што се тиче цијена.

И Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче за "Независне новине" да је тренутно несташица сјемена кукуруза по пољопривредним апотекама.

- Цијене сјеменског кукуруза нису превисоке, тако да износе од 80 до 110 КМ, све зависи од сјеменске куће и хибрида, али га је јако тешко наћи у продаји, док цијене минералног ђубрива расту на дневном нивоу, па тако уреа кошта и 2.500 КМ по тони, а КАН 1.400 КМ - рекао је Бакајлић.

Истиче да ће раст цијена инпута диктирати број регистрованих пољопривредника и засијаних површина, јер уколико цијене наставе да расту ратари немају никакву економску рачуницу да сију велике количине.

- Ова ситауција нимало не иде на руку пољопривредницима и велике ће нам паре требати да ове године успијемо завршити прољећну сјетву - истиче Бакајлић.

Како је рекао, ратари ће бити принуђени да сију хибриде који неће бити високе родности, те се, када буде вријеме жетве одређених култура, могу очекивати изразито ниски приноси и на крају тотални пад укупне вриједности пољопривредне производње.

Из једне пољопривредне апотеке у Бањалуци истакли су да на прагу прољећне сјетве већ извјестан период немају у понуди сјеменски кукуруз, али и да су им на измаку залихе минералог ђубрива.

- Осјети се да је на тржишту мањак инпунта за прољећну сјетву - рекли су из ове апотеке.

Из пољопривредне апотеке "Пољонет" из Приједора истичу да тренутно немају проблема с несташицом сјемена кукуруза, али да имају мањак минералног ђубрива.

- Будући да је пред нама прољећна сјетва, врло мало ратара се одлучује да купује ђубриво по овако високим цијенама, јер цијене се из дана у дан мијењу и јако је тешко било шта предвидјети - рекли су из ове апотеке.

Коментари 0
Повезане вијести
Залихе лијекова и кисеоника на минимуму у Косовској Митровици Залихе лијекова и кисеоника на минимуму у Косовској Митровици
Берача у Српској нема ни за лијека Берача у Српској нема ни за лијека
БиХ недостаје 30.000 радника, послодавци траже странце БиХ недостаје 30.000 радника, послодавци траже странце
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 40m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 24m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 9m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 8m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 14m
    0