Разлози зашто љубимац нагиње главу док му нешто говорите

11.02.2024. 21:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пас може нагињати главу као одговор на одређене ријечи које би му могле бити значајне, попут посластица, лоптица, идемо, али и ако му нос смета да вам боље види уста док причате.

Пси имају изузетно осјетљив слух и способни су регистрирати далеко већи распон фреквенција од људи. Стога је једно од објашњења зашто нагињу главу и то јер и та навика помаже постављање вањског дијела уха у праву позицију, а све како би могли лоцирати извор тог звука.

- Они могу нагињати главу и као одговор на одређене ријечи које би им могле бити значајне, попут посластица, лоптица, идемо - објашњава Wаилани Сунг, стручњакиња за понашање животиња.

Једнако је и када псу говорите нешто што не разумије потпуно па нагне главу лијево или десно. То може бити природни одговор на ствари које чује, а које га асоцирају на нешто фино и забавно, нешто познато, али није посве сигуран да причате о томе, преноси 24сата.

- Пас покушава схватити што говорите, што значи да можда покушава слушати ријечи које разумије или су му значајне. Пси знају нагињати главу и када процјењују необичне или нове звукове, они су знатижељна бића – рекао је Wailani Sung.

- Знају нагињати главу јер су чули ријеч која звучи слично другој ријечи коју знају, али не звучи потпуно исто и можда су мало збуњени - додала је.

Помаже и да види боље Др. Станлеy Цорен је у часопису Псyцхологy Тодаy појаснио да пси могу нагињати главу и како би боље чули, и то је објаснио. Каже како се псећа њушка налази у његовом видном пољу, као и нос код људи. Стога пас зна нагињати главу како би помакнуо њушку и боље видио оно што га занима.

Наглашава како из те позе пас боље видјети људска уста, посебно када му се човјек обраћа ријечима, пише „Reader’ Digest“.

Коментари 0
Повезане вијести
Оваквог Новака ријетко виђамо (ВИДЕО) Оваквог Новака ријетко виђамо (ВИДЕО)
Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
Херој са Кошара: Једини пас који је добио чин мајора у Србији (ВИДЕО) Херој са Кошара: Једини пас који је добио чин мајора у Србији (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    17h 21m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    18h 5m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    22h 10m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    22h 14m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 41m
    0