Razlozi zašto ljubimac naginje glavu dok mu nešto govorite

11.02.2024. 21:31
0
IZVOR: nezavisne.com

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene riječi koje bi mu mogle biti značajne, poput poslastica, loptica, idemo, ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate.

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

- Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput poslastica, loptica, idemo - objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome, prenosi 24sata.

- Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića – rekao je Wailani Sung.

- Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.

Pomaže i da vidi bolje Dr. Stanley Coren je u časopisu Psychology Today pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli, i to je objasnio. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje vidio ono što ga zanima.

Naglašava kako iz te poze pas bolje vidjeti ljudska usta, posebno kada mu se čovjek obraća riječima, piše „Reader’ Digest“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ovakvog Novaka rijetko viđamo (VIDEO) Ovakvog Novaka rijetko viđamo (VIDEO)
Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
Heroj sa Košara: Jedini pas koji je dobio čin majora u Srbiji (VIDEO) Heroj sa Košara: Jedini pas koji je dobio čin majora u Srbiji (VIDEO)
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    17h 21m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    18h 32m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    19h 58m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    20h 3m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    19h 31m
    0