Реформа инспекција – Повећати број инспектора рада и дати им већа овлашћења

05.08.2019. 18:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Потребно је повећати број инспектора рада, успоставити контролу над инспекторима, а неопходна је и строжа примјена закона по питању кажњавања за рад на црно и лажно пријављивање о броју нарађених сати.

Ово су неки од заједничких захтјева послодаваца и синдиката у вези са предвиђеном реформом инспекција у Републици Српској, а прије свега инспекција рада.

Како Српскаинфо сазнаје, већ је урађено неколико радних верзија новог закона, а ускоро, највјероватније у септембру, за јавност ће бити представљен нацрт закона о инспекцијама у Републици Српској.

“Апсолутно је немогуће да око 35.000 радника у Републици Српској ради само по четири сата. Мора се успоставити механизам који ће ове ствари довести у ред”, наводи за Српскаинфо Саша Тривић, члан Уније удружења послодаваца РС.

Он сматра да је потребно објединити републичке и општинске инспекције у једну чиме би био подигнит квалитет рада инспектора.

“Осим тога, потребно је софтверским рјешењима омогућити да инспекције контролишу све послодавце, а не само неке. Такође, они у свом информационом систему не могу да виде ко је нови послодавац”, наводи Тривић.

Каже да се појавио додатни проблем, а то је старосна структура инспектора рада, која је неповољна и „нико неће да буде инспектор због свакаквих послодаваца који малтретирају и инспекторе“.

“Упорно говорим да ћемо за три године срушити јавну управу, јер ће најквалитетнији отићи вани или код приватника, а јавни сектор ће да изгуби институционално знање које је годинама стицано”, сматра Тривић.

Потпредсједник Савеза синдиката РС Тане Пеулић каже да је став Синдиката да рјешења инспектора рада буду извршна.

“Инспекторима треба дати већа овлашћења и скратити процедуре у борби за остваривање радничких права и против злоупотреба од стране послодаваца”, наводи Пеулић.

Он каже да Савез синдиката још нико из Владе РС није консултовао у вези са новим законом о инспекцијама, али вјерује да ће услиједити позив када буде спремна радна верзија.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић каже за Српскаинфо да ће новим законом о инспекцијама непријављивање радника бити кривично дјело, те да ће се то сматрати утајом пореза.

„Наши радници заслужују да буду пријављени. Има честитих послодаваца који пазе на своје раднике и време је да њима на овај начин одамо признање што су били одговорни према запосленима и држави, за разлику од оних који то нису“, навела је Решићева.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је како је око 80 одсто контрола Инспектората РС урађено „про форме“.

„Инспектори ће убудуће контролисати инспекторе. Одређеном броју инспектора биће дата посебна овлашћења. Мало ко ће знати ко су ти инспектори .  Ти људи ће моћи чак да контролишу и своје колеге и оно што су они радили. У случају уочених пропуста, биће угрожено радно мјесто инспектора, а привредни субјект ће бити кажњен“, навео је Вишковић.

Старост

У Републици Српској постоје 32 републичка инспектора рада и свега њих 12 на локалном нивоу. Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста предвиђено је 37 инспектора рада.

 

Од половине прошле године мање је пет инспектора од предвиђеног броја. У два наредна мјесеца два инспектора одлазе у старосну пензију. Ваља напоменути  да је старосна структура инспектора изузетно неповољна, односно да је просјечна старосна доб инспектора рада 53 године, међу којима је 12 инспектора рада већ навршило 60 и више година старости, кажу у Инспекторату.

Коментари 0
Повезане вијести
Пол Погба: Одузето ми је све што сам изградио у професионалној каријери Пол Погба: Одузето ми је све што сам изградио у професионалној каријери
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 54m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 53m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 6m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 35m
    3